![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zaczełem dzisiaj realizować formularz który pełni role zarządzania linkami. I na ten przykład najpierw dane wyświetlam z Bazy Danych a następnie można je modyfikować tylko problem mi się pojawił jak wiele danych zapisać do bazy danych. Przykład wysietlenia danych: id --- title --- link 1 --- name1 - link1 2 --- tekst -- link4 5 --- tekst2 - link2 Chodzi mi o to jak za pomocą formularza przekazac te dane przez POST by następnie zaaktualizować je, bo pola title i link można swobodnie edytować. Dodatkowe ograniczenia: dane chce by były zapisywane wg id które jest unikalne. Wyświetlanie itp wszystko jest zrobione, ale nie wiem jak wiele rekordów zapisać naraz, myslałem o nadawaniu unikalnych nazw (w petli wyświetlającej) w stylu id_numer, title_numer, link_numer. Ale coś mi to nie wychodzi. Napewno macie jakiś pomysł na to ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mozna np tak :
wyswietlasz sobie dane w inputach - nastepnie wysylach je postem - odbierasz i robsz update bazy Pisalem z palca :_) Ten post edytował Lonas 20.01.2009, 17:15:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W taki właśnie sposób mam zrobione wyświetlanie danych, ale z racji że jest to forma panela administracyjnego, to chce by była możliwośc jej edycji i tak też jest. Teraz kwestia jest tego że jak wpisze w danym polu coś (czyli zmienie jego treść) to po wciśnięciu przycisku "zapisz" chce by wszystkie wiersze wyświetlane (zaaktualizował w bazie danych o nowe wartości).
I tu mam problem bo jak przekazuje formularz metodą post to id i title jest puste. Zapewne dlatego że jest to wykonywane w pętli i pola typu Kod <input type="text" name="title" value="$dane[$i]" /> <input type="text" name="title" value="$dane[$i]" /> ... Powtarza sie wielokrotnie przez co POST["title"], jest odwołaniem ogólnym a nie konkretnym do wskazanego elementu. I tu mój problem się zaczyna, że nie wiem jak to rozwiązać. aby pobrać wszystkie pokolei wartości id, title i link i zaaktualizowac je w Bazie Danych (przez UPDATE, po id). PS. Zaglądne tu za 2 godzinny musze sobie dychnąć od kompa. Ten post edytował xajart 20.01.2009, 17:38:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Fakt
I teraz dane odbierasz w petli
Ten post edytował Lonas 21.01.2009, 06:31:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki właśnie o to mi chodziło, nawet nie wiedziałem że w taki sposób można zapisać tablice w name
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:35 |