Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] PHP5 - prolem z instalacją, php.ini - nie chce się otworzyć!
Befana
post 20.01.2009, 10:41:15
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, jestem na prawdę zielonym przedszkolakiem wiec z góry proszę o wyrozumiałość.

Od wczoraj szukam i szukam rozwiązania problemou na różnych stronach, forach, książkach... znalazłam dwa i... nic nie działa sad.gif

Do rzeczy więc:
Chciałam zainstalować PHP, pobrałam wersję 5.2.8 dla Win32
wcześniej zainstalowałam Apache2.2 - działa
i MySQL 5.0 też działa, przynajmniej tak mi się wydaje:/

Tak więc pobrałam pakiet PHP, rozpakowałam w folderze c:\php5
Moje podręczniki i strony, które znalazłam podają, że php.ini-recommended należy skopiować do c:\Windows i zmienić na php.ini - skopiowałam, zmieniłam nazwę, chciałam otowrzyć bo musze tam wprowadzić jakieś zmiany i nic!!!
Pojawia się informacja: "nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna" po czy pojawia siepusta strona notatnika.
Prubowałam kopiować w różne miejsca i wszystko z podobnym efektem.

Wiem, ze to strasznie banalne pytanie, ale to moje absolutnie pierwsze kroki z php i już zupełnie skończyły mi się pomysły sciana.gif . Będę na prawdę ogromnie wdzieczna za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
EarthCitizen
post 20.01.2009, 10:46:38
Post #2

-----

Jak jesteś zielony to zostaw te instalacje, bo do końca roku to nie zaczniesz programować winksmiley.jpg

Ściągnij sobie http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html#646 rozpakuj na dysku C, otwórz xampp-control.exe wciśnij start przy serwerze apache i bazie mysql i gotowe:D

Tam będzie folder htdocs, to jego zawartość przenieś sobie najlepiej do nowego folderu, żebyś mógł tam sobie podejrzeć coś od czasu do czasu (są ciekawe skrypty jak na start w PHP).
I wszystkie swoje pliki wrzucasz właśnie do htdocs... Podgląd z przeglądarki http://127.0.0.1 (nie polecam http://localhost bo z tym serwerkiem dzieje się wtedy coś dziwnego :/)

Ten post edytował EarthCitizen 20.01.2009, 10:48:49
+Quote Post
redelek
post 20.01.2009, 10:49:45
Post #3

-----

Cytat(Befana @ 20.01.2009, 10:41:15 ) *
Witam, jestem na prawdę zielonym przedszkolakiem wiec z góry proszę o wyrozumiałość.

Od wczoraj szukam i szukam rozwiązania problemou na różnych stronach, forach, książkach... znalazłam dwa i... nic nie działa sad.gif

Do rzeczy więc:

Moje podręczniki i strony, które znalazłam podają, że php.ini-recommended należy skopiować do c:\Windows i zmienić na php.ini - skopiowałam, zmieniłam nazwę, chciałam otowrzyć bo musze tam wprowadzić jakieś zmiany i nic!!!
Pojawia się informacja: "nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna" po czy pojawia siepusta strona notatnika.

Wiem, ze to strasznie banalne pytanie, ale to moje absolutnie pierwsze kroki z php i już zupełnie skończyły mi się pomysły sciana.gif . Będę na prawdę ogromnie wdzieczna za pomoc.

Powiem krótko. Jeśli to twoje początki, programistyczne i administracyjne daruj sobie odpalanie oddzielnych usług na Windows.
Polecam
http://www.webserv.pl/
http://www.olesno.pl/~pablo/krasnal/index1.php
http://www.wampserver.com/

Gotowe projekty, wszystko skompilowane Apache, PHP, MySQL, Perl, Python i co tam chcesz. Odpalasz exe dalej dalej i masz zainstalowane.
Trudno by Ci było opisać jak to dokładnie odpalić bo zawsze są problemy na Windach.
Na linux instalujesz z paczek i zawsze działa ( ręczna kompilacja też jest bardziej skomplikowana )

Polecam na początek to co podałem w linkach

Pozdrawiam
Redelek

--------------------
Pozdrawiam
Piotrek R
+Quote Post
pyro
post 20.01.2009, 10:54:03
Post #4

-----

Cytat(Befana @ 20.01.2009, 10:41:15 ) *

Do rzeczy więc:

A ja odradzam poprzedników, za to proponuję zamiast ściągnąć binarnych plików php ściągnąć samoinstalującą się paczkę. Przebiega ona tak łatwo jak np. instalacja gry.

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
Befana
post 20.01.2009, 11:51:41
Post #5

-----

Wszystkim ogromne dzięki za pomoc!

Zainstalowałam tego xampp-a i chyba wszystko działa. Tzn. napisałam/skopiowałam jakiś mały skrypt d wyświetlania daty i w localhost czy też na 1.2.7.0.0.1 działa jak należy yahoo.gif
Mały krok naprzód zobaczymy co będzie dalej - ostatecznie muszę się uporać z pakietem osCommerca!
Wiem, wiem.. ale to nie mój pomysł tylko szefa wstydnis.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.07.2025 - 12:35