![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zaczynam pisac prosty validator formularza i doszedlem do momentu, w ktorym chce sprawdzic czy wszystkie pola z klasa required sa wypelnione.
oto kod
niestety ten if nie leci przez wszystkie pola tylko jakos inaczej ? a jak to zrobic aby wypisal mi w alercie wszystkie pola z ta klasa? i drugie pytanie, czy oplaca sie robic taka validacje ?skoro mozna wylaczyc js i juz formularz przejdzie bez problemu, czy zastosowac jeszcze obowiazkowa filtracje w php ? Ten post edytował trucksweb 20.01.2009, 09:47:33 -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 70 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie używam jQuery to nie pomogę w tym temacie, ale tam chyba brakuje pętli do wypisania tych pól?
A co do walidacji po stronie serwera to jak najbardziej, nie tylko ze względu możliwości wyłączenia JS w przeglądarce, ale wysłania danych na adres z action przez bota, podstawiony formularz itd ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale jaki to ma zwiazek z ajaxem? przenosze
walidacja po stronie serwera zawsze musi byc . Walidacja js jest tylko miłym dodatkiem - niczym wiecej if($((':input.required')).attr('class')=='required'){ chyba nie kumasz jak dziala jquery. Wyjasnie ci ten kod powyzej: znajdujesz wszystkie inputy z klasą required, a potem sprawdzasz czy klasa to required ![]() pozatym i tak źle to robisz. Musisz uzyc each() by przeleciec po wszystkich znalezionych elementach -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już ci pisałem, ale co tam: each.
Pobierasz pola z klasą "required" (w dodatku chyba błędnie) i później sprawdzasz czy te pola mają klasę "required".
Edit: Sorry ~nospor, nie zauważyłem :/ Ten post edytował ziqzaq 20.01.2009, 09:38:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Już ci pisałem, ale co tam @trucksweb zacznij analizowac wskazówki i rozwiązania z innych swoich tematow, bo będe niemily ![]() @ziqzaq luzik, dzieki twemu postowi mogę się popastwić na truckiem ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej skorzystać z gotowej biblioteki jquery.validate.js ?
Zamiast bawić się, marnować czas, wynajdować na nowo koło (które w powyższym przypadku zdaje się przybierać kształt kwadratu ![]() Kod $("#formularz").validate({ errorPlacement: function(error, element) { error.appendTo( element.parent("div").append("<div></div>") ); }, rules: { form_nazwisko: { required: true, minlength: 2, maxlength: 22 }, form_temat: { minlength: 5, maxlength: 255 }, form_tresc: { required: true, minlength: 30, maxlength: 12255 }, form_mail: { email: true }, form_captcha: { required: true, minlength: 4, maxlength: 6, remote: "./ajax/captcha.php" } }, messages: { form_captcha: { remote: 'Proszę wprowadzić prawidłowy kod zabezpieczający.' } } }); } I tyle w tym temacie! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 22:43 |