![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieją jakieś funkcje do zakładania aliasów www i mail? Pytam o to, ponieważ w cPanelu wygląda to tak banalnie, że się głowie cały czas jak to zrobić... I jeszcze mam jedno pytanie, co mi jest potrzebne, aby domene zrobić catch-all...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2004 Skąd: from hell Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym wypadku musisz sie pobawic z plikami .htaccess dzieki nim w serwerze apache możesz dynamicznie konfigurowac katalogi ustawienia itp np chesz odmówic dostępy wszystim do katalogu tworzysz plik .htaccess a w nim "deny from all" i nikt z userów po stronie client-said nie ma dostępu do katalogu oczywiscie skrypt php ma do niego FULL dostęp.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiś konkret? Bo nie wiele z tego rozumiem (czyt. nic)... Więc za jakieś odnośniki do większej ilości tego typów informacji, będę bardzo wdzięczny... :wink:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2004 Skąd: from hell Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://symetria.filmweb.pl/
tutaj napewno jest to robione z poziomu php albo innego jęzka, wątpie żeby ktoś grzebał w ustawieniach apacha. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakie .htacces co wy [zmoderowane] ? - to jest rozwiazanie raczej podworkowe - sa przeciez MTA i serwery pop3 umozliwiajace PELNA integracje z Mysql co za tym idzie obsluge z poziomu php - Przyklad Exim4 :
http://www.baseciq.org/linux/virtualexim |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy istnieją jakieś funkcje do zakładania aliasów www i mail? Pytam o to, ponieważ w cPanelu wygląda to tak banalnie, że się głowie cały czas jak to zrobić... I jeszcze mam jedno pytanie, co mi jest potrzebne, aby domene zrobić catch-all...
Co do aliasow mail to masz powyzsze co do aliasow WWW to mozesz w apache.conf dodac linijke: Include nazwapliku_z_hostami i w tym pliku definiowac sobie Virtual hosty apache... oczywiscie odpowiednia subdomena/domena musi byc wpisana do serwerow DNS - jak znam zycie cPanel robi to wszystko z poziomu perla ktory jest uzyteczny do pisania skrryptow z linuxem i niejako "laczy" powloke linnuxa z php.... |
|
|
![]()
|
|
Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia o czym mówicie, bo nigdy nic takiego nie robiłem. Jakbyście mogli podać jakiś przykład, albo konkretną informację, co gdzie i jak to będe wdzięczny :wink:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wchodzisz na mylounge.com sciagasz skrypt patrzysz w zrodlo i widzisz nie trzeba grzebac w zadnych ustawieniach Apache ani .htaccess wystarczy MySQL + kilka linijek kodu (+ wildcar - chyba)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Wchodzisz na mylounge.com sciagasz skrypt patrzysz w zrodlo i widzisz nie trzeba grzebac w zadnych ustawieniach Apache ani .htaccess wystarczy MySQL + kilka linijek kodu (+ wildcar - chyba) Z tego co się orientuje w to mylongue nie ma aliasów e-mail :wink: A subomeny już chyba wiem jak zrobić...
|
|
|
![]()
|
|
jejku ale czy ty nie rozumiesz jednej rzeczy... aliasy mail i WWW to nie jest gestia php - mozesz je tylko obslugiwac z poziomu php a to jak je obslugujesz zalezy od konkretnego oprogramowania postawionego na serwierze.... i nie da sie tak ze sciagam skrypt instaluje i dziala bo skrypt albo obsluzy danego MTA albo nie.....
masz 2 drogi do wyboru: - znalezc sobiie oprogramowanie przystjosowane do obslugi MySQL i umiejace pobierac z niego dane - znalezc oprogramowanie obslugujace wszystkie ustwanienia z plikow konfiguracyjnych i edytowac te pliki - jest to niebiezpiecznie poniewaz kazdy user ma wtedy do nich dostep i uprwanienia manipulacji nimi do modera: sorry - bede sie hamowal i odchamiał ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Wchodzisz na mylounge.com sciagasz skrypt patrzysz w zrodlo i widzisz nie trzeba grzebac w zadnych ustawieniach Apache ani .htaccess wystarczy MySQL + kilka linijek kodu (+ wildcar - chyba) Z tego co się orientuje w to mylongue nie ma aliasów e-mail :wink: A subomeny już chyba wiem jak zrobić...no podalem : http://www.baseciq.org/linux/virtualexim tu masz napisane co zrobic zeby moc postawic swoj system poczty w 100% obslugiwany z poziomu php... |
|
|
![]()
|
|
Cytat Wchodzisz na mylounge.com sciagasz skrypt patrzysz w zrodlo i widzisz nie trzeba grzebac w zadnych ustawieniach Apache ani .htaccess wystarczy MySQL + kilka linijek kodu (+ wildcar - chyba)
Zauwaz tylko ze takie cos to jest tylko marna proteza... z aliasami mozna zrobic tak samo... Trzymasz w bazie pole adres i alias i kiedy uzytkownik w formularzu chce wyslac cos pod adres alias ty go zamianiasz.... takie cos bedzie zialac ale jak chcsz faktycznie dodac alias do konta (zeby odbieranie tez dzialalo) to nie ma sily.... |
|
|
![]()
|
|
Cytat umiesz skompilować i zainstalować exima z MySQL'em - ten tekst napewno tych czynności nie opisze; A jeżeli moge wiedzieć to gdzie takie coś znajde?
|
|
|
![]()
|
|
na tej samej stronie jest opis jak skompilowac exima ze zrodel :
http://www.baseciq.org/linux/exim Co do mysql to wystarczy wpisac w googlach mysql howto pozatym na www.php.net powinny byc instrukcje jak mysql skompilowac... uwaga: exim jest tylko pod linuxa AFAIK wiec jak chcesz cos pod winde to nie wiem ![]() ew mozesz sobie windzianym kompilatorem skompilowac exima ale to juz raczej hardcore ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 20:17 |