![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jako że dopiero zaczynam zabawę z PHP, HTML, CSS więc z góry przepraszam jeżeli powiem coś nie zrozumiałego. Ale przejdę do sedna, napisałem sobie stronę w HTML z wykorzystaniem styli CSS. Wszystko działa bardzo dobrze ale nurtuje mnie jedna rzecz. Zastosowałem w kodzie strony ten oto skrypt: Kod <?php $go = $_GET['go']; if(!empty($go)) { if(is_file("txt/$go.txt")) include "txt/$go.txt"; } else include "txt/home.txt"; ?> Czyli klikając w odpowiedni link np: Kod <a href="index.php?go=strona">strona</a> zostanie wczytana, zamiast skryptu, zawartość pliku /txt/strona.txt I do tego momentu wszystko działa tak jak chce ale jako że umieściłem na samej dole strony mały odtwarzacz w Flash MP3 (podkład dźwiękowy który działa na każdej przeglądarce), chciałbym żeby muzyka cały czas była odtwarzana bez przerwań, ale tak się nie dzieje gdyż po kliknięciu w link cała strona jest jakby odświeżana i odtwarzanie zaczyna się od początku. Czy istnieje jakiś prosty sposób żeby tekst był wczytywany bez odświeżania całej strony? (prosty czyli nie wprowadzający zbyt dużo zmian w kodzie strony) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
albo dajesz mp3 w osobnym wyskakującym okienku, albo zainteresuj się Ajax .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobne okienko odpada, a zanim poznam przynajmniej podstawy Ajax, minie z pół roku niestety.
Znalazłem TAKI oto skrypt Ajaxa, mam nadziej ze dobry. Nie wiem tylko co zmienić żeby tekst był wczytywany z katalogu txt, poradzicie coś? i czy w ogóle się nadaje to co znalazłem czy dalej będę miał to samo co wcześniej ? Wiec starałem sie zrobic by działało a tymczasem udaje mi sie tylko wczytac tekst wyszukiwania, nie zalacza zawartosci pliku article1.html mój index.php wyglada następujaco: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=WsLRKXA1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Nie wiem tylko co zmienić żeby tekst był wczytywany z katalogu txt, poradzicie coś? Kod ajax.requestFile = fileName; // Specifying which file to get
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 11:49 |