![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 12 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
cześć:)
Zrobiłem na próbę mały szablon w php. Czy jest możliwość aby na każdej stronie umieszczać automatycznie ten szablon i tylko wypełniać jakąś jego część? Jeśli tak to w jaki sposób. Wydaje mi się, że się da, ponieważ coś takiego jest chyba w php-fusion ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 12 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie rozumiemjak to ma działać? Czyli jak mam taki szablon: (wyciąłem połączenia z bazą)
To np. index.php wygląda tak?:
Bo ja troszkę nie zrozumiałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Tak. Na końcu index.php includujesz plik szablonu i powinno grać.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki. Teraz tylko nie wiem dlaczego gdy umieszczam przed zmienną $content (czy tam strona
![]() Teraz się wyświetla wszystko ale ten kod php się nie wykonuje, ponieważ widzę puste inputy ![]() Ten post edytował Strarus 17.01.2009, 21:20:14 |
|
|
![]()
|
|
Teraz tylko nie wiem dlaczego gdy umieszczam przed zmienną $content (czy tam strona ![]() Może dlatego, że (jak rozumiem) szablon definiujesz zanim powołasz do życia zmienną? template/layout.php:
index.php:
Powinno działać. Odpalasz oczywiście index.php, a nie template/layout.php. |
|
|
![]()
|
|
Hmmm... Ten problem rozwiązałem (nawiasem mówiąc te dane są pobierane z bazy
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kodzie szablonu nie stosuj cały czas print, print, print. Po co? Daj to jako zwykły kod HTML, a tam gdzie chcesz wyświetlić zmienną PHP dajesz
Do szablonu nie możesz przekazać kodu PHP rejestracji. Tworzysz sobie osobny szablon, gdzie będzie formularz rejestracji. Tworzysz nowy plik na kształt index.php. W nim odbierasz dane (z formularza) wykonujesz całą logikę (sprawdzasz czy dane są poprawne, czy nazwa użytkownika jest wolna, próbujesz rejestrować itd.). Do szablonu przekazujesz jedynie wynik operacji, czyli informację "zostałeś zarejestrowany"/"nie zostałeś: LISTA_BŁĘDÓw" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kodzie szablonu nie stosuj cały czas print, print, print. Po co? Daj to jako zwykły kod HTML, a tam gdzie chcesz wyświetlić zmienną PHP dajesz Moim zdaniem nie jest to efektywne ... Jak ma milion zmiennych to póżniej idzie człowieka szlag trafić w znalezieniu czegoś ... a na pewno mnie ... Ja preferują metodę ...
Ja bym rozwiazanie @phpion zrobił jeszcze inaczej ... templates/header.tpl
templates/footer.tpl
index.php
-------------------- Grzegorz 'Decha' Polek »
º http://grzegorzpolek.com º http://www.facebook.com/grzegorz.polek º http://www.lastfm.pl/user/Dechaa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@decha-design:
Zdajesz sobie sprawę z tego, że ciężko będzie znaleźć edytor, który będzie kolorował składnię HTMLa przy takim zapisie. Że trzeba się bawić w escapeowanie znaków. Że <?=$zmienna?> zastąpujesz '.$zmienna.' (1 znak różnicy od biedy). Że rezygnujesz z wcięć w tekście? |
|
|
![]()
|
|
Moim zdaniem nie jest to efektywne ... Jak ma milion zmiennych to póżniej idzie człowieka szlag trafić w znalezieniu czegoś ... a na pewno mnie ... No to tylko Twoim. Wysyłanie statycznych ciągów przez PHP jest kompletną głupotą. Zdecydowanie lepiej (i dla mnie wygodniej) jest robić w ten sposób:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie kłóćcie się Panowie
![]() Starus: Zastosuj się do pomysłu decha-design. Daj sobie góre szablonu (to includujesz na początku), potem wyswietlaj kod rejestracji, a potem includuj sobie dół szablonu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki bardzo wszystkim za pomoc. Przeglądając źródła php-fusion zauważyłem podobne rozwiązanie i postanowiłem takie zastosować ale przed tym zapytać o Wasze zdanie na forum, a tu - spora dawka informacji
![]() ![]() Ten post edytował Strarus 18.01.2009, 12:24:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem nawiązać do przykładu, który podał decha-design, wynika z niego, że dla każdej podstrony trzeba robić oddzielny index.php (żeby nadać odpowiednie meta). Czy dla stron mających powiedzmy 30 podstron takie rozwiązanie się nadaje czy są może jakieś inne sposoby?
|
|
|
![]()
|
|
Yyyy... w jednym pliku index.php w zależności od wybranej podstrony definujesz jeszcze zmienne zawierające dane meta?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:44 |