![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieje możliwość sprawdzenie czy istnieje dany plik na serwerze (nie lokalnym - bo do lokalnego to jest file_exist, ktore na zdalnym nie dziala) ?
Loodki pomórzcie ! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy istnieje możliwość sprawdzenie czy istnieje dany plik na serwerze (nie lokalnym - bo do lokalnego to jest file_exist, ktore na zdalnym nie dziala) ?
Loodki pomórzcie ! $f=fsockopen('www.wp.pl/index.html',80); if($f) echo 'istnieje'; else echo 'nie istnieje lub blad polaczenia'; oczywiscie plik musi byc w zasiegu danego serwera |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
steru: niestety podany przez ciebie zapis nie dziala...
ja probowalem to na zasadzie fopen - tylko ze gdy nie ma pliku to wywala mi tekst z bledem - a tego nie chcem osiagnac... najlepiej jakby zwracalo true albo false |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2002 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat steru: niestety podany przez ciebie zapis nie dziala...
ja probowalem to na zasadzie fopen - tylko ze gdy nie ma pliku to wywala mi tekst z bledem - a tego nie chcem osiagnac... najlepiej jakby zwracalo true albo false Kod function jest_plik($url){
$temp = error_reporting(E_ALL & ~(E_ERROR | E_WARNING | E_PARSE | E_NOTICE | E_CORE_ERROR | E_CORE_WARNING | E_COMPILE_ERROR | E_COMPILE_WARNING | E_USER_ERROR | E_USER_WARNING | E_USER_NOTICE)); $file = fopen ("$url", "r"); error_reporting($temp); return(!$file)?0:1; } -------------------- -------=] Smoke No Dope
Make Your OWN Web [=------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod function jest_plik($url){
$file = @fopen ("$url", "r"); return ($file)?1:0; } czyz nie prosciej? http://pl.php.net/manual/en/language.opera...rrorcontrol.php |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, aczkolwiek nie potrafie zastosować waszych funckji (albo sa zle, albo no nie wiem...), ale zrobilem swoja:
if (@fopen($nazwplik, "r")) echo "okej"; else echo "qpa"; ... nie wiedziałem o tej małpce, ale skorzystałem z pomocy na php.net... jeszcze raz dzięki ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2002 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kod function jest_plik($url){
$file = @fopen ("$url", "r"); return ($file)?1:0; } czyz nie prosciej? Na pewno krócej ![]() -------------------- -------=] Smoke No Dope
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dzięki, aczkolwiek nie potrafie zastosować waszych funckji (albo sa zle, albo no nie wiem...), ale zrobilem swoja!
tamte funkcje byly ok, ale to byly FUNKCJE: :wink: Kod if (jest_plik($url))echo"ok";
else echo("dupa"); Cytat ... nie wiedziałem o tej małpce, ale skorzystałem z pomocy na php.net... jeszcze raz dzięki !
znak '@' to pominiecie komunikatu o bledzie. Skrypt dzialal tak samo bez malpki, nie? :wink: -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
Cytat znak '@' to pominiecie komunikatu o bledzie. Skrypt dzialal tak samo bez malpki, nie? :wink:
Dokładnie tak jest. Gdy otwierasz plik a jego tam niema to musisz wyłączyć błędy (elseif worning) scrypt działał by taksamo bez tego, funkcja zwracała by ten sam wynik, jednak wytswietlała by trochę więcej. PS: Odpowiadam bo postawiłeś pytanie ale chyba sam znałeś odpowiedź. -------------------- -------=] Smoke No Dope
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kod function jest_plik($url){ $temp = error_reporting(E_ALL & ~(E_ERROR | E_WARNING | E_PARSE | E_NOTICE | E_CORE_ERROR | E_CORE_WARNING | E_COMPILE_ERROR | E_COMPILE_WARNING | E_USER_ERROR | E_USER_WARNING | E_USER_NOTICE)); $file = fopen ("$url", "r"); error_reporting($temp); return(!$file)?0:1; } 1. czytelniej MSZ jest return ( $file ? 1 : 0 ); 2. jaki sens ma ustawianie error reporting _po_ fopenie? -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Dzięki, aczkolwiek nie potrafie zastosować waszych funckji (albo sa zle, albo no nie wiem...), ale zrobilem swoja!
tamte funkcje byly ok, ale to byly FUNKCJE: :wink: Kod if (jest_plik($url))echo"ok";
else echo("dupa"); Cytat ... nie wiedziałem o tej małpce, ale skorzystałem z pomocy na php.net... jeszcze raz dzięki !
znak '@' to pominiecie komunikatu o bledzie. Skrypt dzialal tak samo bez malpki, nie? :wink: jejq... male przejezyczenie mialo byc napisalem swoje... (dwie linijki) a co do f-cji no to nie wiem... albo cosik nie tak pisalem albo no nie wiem... bo robilem dokladnie tak samo ! |
|
|
![]()
|
|
Cytat 1. czytelniej MSZ jest return ( $file ? 1 : 0 );
2. jaki sens ma ustawianie error reporting _po_ fopenie? 1. Racja 2. Ustawia error_raporting na taki jaki był przed zmianą error_raporting. Jednak prościej jest użyć @. -------------------- -------=] Smoke No Dope
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 2. Ustawia error_raporting na taki jaki był przed zmianą error_raporting. Jednak prościej jest użyć @. tak ale nigdzie ie byl modyfikowany.. i nie lepiej ini_restore()? przynajmniej wiadomo o co chodzi ;)
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat 2. Ustawia error_raporting na taki jaki był przed zmianą error_raporting. Jednak prościej jest użyć @. tak ale nigdzie ie byl modyfikowany.. i nie lepiej ini_restore()? przynajmniej wiadomo o co chodzi ![]() To po co ini_restore jak nie był modyfikowany :wink: ![]() Chyba się "troszeczkę" czepiasz. -------------------- -------=] Smoke No Dope
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat 2. Ustawia error_raporting na taki jaki był przed zmianą error_raporting. Jednak prościej jest użyć @. tak ale nigdzie ie byl modyfikowany.. i nie lepiej ini_restore()? przynajmniej wiadomo o co chodzi ![]() To po co ini_restore jak nie był modyfikowany :wink: ![]() Chyba się "troszeczkę" czepiasz. -------------------- -------=] Smoke No Dope
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat tak ale nigdzie ie byl modyfikowany.. i nie lepiej ini_restore()? przynajmniej wiadomo o co chodzi ;)
To po co ini_restore jak nie był modyfikowany :wink: ?? -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Cytat tak ale nigdzie ie byl modyfikowany.. i nie lepiej ini_restore()? przynajmniej wiadomo o co chodzi
![]() To po co ini_restore jak nie był modyfikowany :wink: ![]() Jak chcesz się przypierd...ć to uważniej czytaj kod a nie mów mi, że Kod $temp = error_reporting(E_ALL & ~(E_ERROR | E_WARNING | E_PARSE | E_NOTICE | E_CORE_ERROR | E_CORE_WARNING | E_COMPILE_ERROR | E_COMPILE_WARNING | E_USER_ERROR | E_USER_WARNING | E_USER_NOTICE));
takie wywołanie funkcji nie ustawia odpowiedniego raportowania błędów. Kod pisze jak chce a rozwiązanie problemu było tylko przykładowe, więc nie rozumiem takich ludzi którzy nie wnoszą nic do sprawy a tylko potrafią wytykać ludzią błędy. Najlepsze jest to, że nie masz racji i nie potrafisz się do tego przyznać. -------------------- -------=] Smoke No Dope
|
|
![]()
|
|
Cytat nie mów mi, że ustawia. nie widzialem ze error_reporting zwraca poprzedni stan - do teraz zakladalem ze zwraca wartosc int dla stanu ustawianego.Kod $temp = error_reporting(E_ALL & ~(E_ERROR | E_WARNING | E_PARSE | E_NOTICE | E_CORE_ERROR | E_CORE_WARNING | E_COMPILE_ERROR | E_COMPILE_WARNING | E_USER_ERROR | E_USER_WARNING | E_USER_NOTICE));
takie wywołanie funkcji nie ustawia odpowiedniego raportowania błędów. Cytat Kod pisze jak chce a rozwiązanie problemu było tylko przykładowe, więc nie rozumiem takich ludzi którzy nie wnoszą nic do sprawy a tylko potrafią wytykać ludzią błędy. to sie nazywa dyskusja
Cytat Najlepsze jest to, że nie masz racji i nie potrafisz się do tego przyznać. byc moze dlatego ze na poczatek bylem sweicie przekoanny ze w/w funkcja zwraca cos innego.i wlasnie sie doweidzialem ze nie. ja nie czuje sie z tego powodu gorszy czy lepszy.
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:50 |