![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Utworzyłem tablicę:
I zmienną $wer:
I chciałbym teraz sprawdzić czy któryś z elementów z tablicy array występuje w łańcuchu zmiennej $wer. Jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można tak
Ten post edytował kefirek 16.01.2009, 17:35:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
~kefirek, nie wiem, czy wiesz, ale jeśli zaglądałeś do manuala, to pewnie zauważyłeś, że array_search" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual może zwrócić zero, które przy rzutowaniu na bool zwraca false. Stąd, jeśli szukana znajduje się na zerowej pozycji, to warunek nie jest spełniony, a powinien być.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
a jak zrobić żeby wyszukało również w łańcuchu $str czyli jeżeli zmienna $str zawiera 'Ala ma kota!' (wykrzyknik na końcu) to również warunek byłby spełniony (został znaleziony element z tablicy)
Ten post edytował bleze 16.01.2009, 23:05:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~kefirek, nie wiem, czy wiesz, ale jeśli zaglądałeś do manuala, to pewnie zauważyłeś, że array_search" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual może zwrócić zero, które przy rzutowaniu na bool zwraca false. Stąd, jeśli szukana znajduje się na zerowej pozycji, to warunek nie jest spełniony, a powinien być.
Oj bo się pomyliłem zdarza się Powinno być tak działa na 100% i jak słowo zawiera wykrzyknik to także znajduje go
Ten post edytował kefirek 17.01.2009, 08:52:43 |
|
|
![]()
|
|
Ale to jest tak naprawdę ten sam kod.
![]() Nie rozróżni Ci, czy jest wykrzyknik, czy nie, gdyż sprawdzany jest znak po znaku. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
erix, substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual czy strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
skrypt który podał kefirek nie znajduje słowa jeśli stoi przy nim np. wykrzyknik Może da się to jakoś zrobić funkcją strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? |
|
|
![]()
|
|
substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual podałem dlatego, aby wycinać cały ciąg bez jednego znaku; nic nie wspomniałeś, że przy każdym słowie może stać znak.
Jeśli przy każdym, to wtedy robisz coś takiego: (zamiast tego kodu pętla)
:
pisane z palca -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 09:07 |