![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie. Wczoraj skończyłem serwis z systemem zarządzania (dodawanie ofert o nieruchomościach). Miałem parę przykładowych ofert. Wszystko było ok z polskimi znakami, do dzisiaj.
Mianowicie odpalam dziś wirtualny serwer (używam VertrigoServ) a tu krzaczki. Nic przecież nie kombinowałem z bazą, wszystko mam na utf8_general_ci. Pozmieniały się wszystkie polskie znaki w bazie na krzaczki. Nie zależy mi na zawartości bazy, ponieważ i tak klientowi stawiam pustą. Wie ktoś może co mogło być przyczyną? Może to wina VertrigoServ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź ustawienie domyślne kodowania dla serwera może trzeba wymusić odpowiednie kodowanie w skrypcie.
Ten post edytował JoShiMa 16.01.2009, 12:17:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Domyślne kodowanie na serwerze mam UTF-8 Unicode (utf8)
Wpisanie mysql_query("SET NAMES 'utf8'"); nic nie daje. To raczej w bazie jest problem, bo tam poznikały polskie znaki bez powodu. A jak daję nową ofertę to w niej już jest ok. Może powinienem zmienić kodowania w bazie? Chcę zapobiec takiemu wypadkowi w przyszłości, jak będzie w serwisie dużo ofert, a tu nagle pyk, krzaczki. Jak bym był pewny że to wina VertrigoServ i że serwery na home.pl tak nie odwalają to bym to olał. Ten post edytował siewca 16.01.2009, 13:02:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Bo trzeba wstawić od nowa te dane poprzedzając je zmianą kodowania dla połączenia. Dlatego nowe są dodawane prawidłowo, a stare zakrzaczone.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
To że trzeba to wiem. Chodzi mi o to, co spowodowało nagłe zniknięcie polskich znaków w bazie? Przecież nic nie zmieniałem.
O i jeszcze, co dziwne, czasem jak odświeżałem stronę polskie znaki się pojawiały, ale po ponownym odświeżeniu znikały i znowu były krzaki. Ten post edytował siewca 16.01.2009, 19:27:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To że trzeba to wiem. Chodzi mi o to, co spowodowało nagłe zniknięcie polskich znaków w bazie? Nieprawidłowo wykonany eksport? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie robiłem żadnego eksportu. Moim zdaniem to wina VertrigoServ. Nie ma co dalej ciągnąć tego tematu.
|
|
|
![]()
|
|
Sądziłam, że kiedy napisałeś:
Cytat Mianowicie odpalam dziś wirtualny serwer (używam VertrigoServ) a tu krzaczki. miałeś na mysli odpalenie tej samej bazy na innym serwerze. Coś musiałes w między czasie zmienić. Kodowanie strony, ustawienia apache... -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:00 |