![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie Co mam napisać żeby do zapytania 3 w miejsce
![]() ![]() ![]() Kod $zapytanie2 = "SELECT id_samochod FROM samochod where (model like 'Carisma') and (silnik = 1.6) ";
$idzapytania2 = mysql_query ($zapytanie2); zapytanie3 = "INSERT INTO raport ( nick,id_samochod , rok_produkcji ,rodzaj , min , max , sr ) VALUES ( 'lajza', ![]() ![]() $idzapytania3 = mysql_query($zapytanie3); |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak:
Kod $zapytanie2 = "SELECT * FROM samochod where (model like 'Lancer') and (silnik = 2.0); "; $idzapytania2 = mysql_query ($zapytanie2); $zmienna=mysql_fetch_assoc($idzapytania2); echo $zmienna ['id_samochod']; I teraz pod $zmienna mam to co chciałem mieć, ale w bazie silnik jest typu float i mam tam wartości np 1.8, 2.0 2.2 itp I jak zrobie tak jak powyżej to mi znajdzie Lancera z silnikiem 2.0 Ale jak napisze w warunku silnik = 1.8 to nie znajduje chociaz w bazie taki jest :/ Dlaczego ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Manual:
Cytat The FLOAT and DOUBLE data types are used to represent approximate numeric data values. PRZYBLIŻONE, a nie dokładne. Taki sam bug występuje w PHP. Używaj numeric w kolumnie zamiast float: http://forums.mysql.com/read.php?51,127128,127298#msg-127298 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
spośród typów liczbowych niecałkowitych do wyboru mam decimal, float, double i real...
Jeżeli użyje "like" to działa, ale nie w przypadku wartości typu 1.0, 2.0 gdyż w bazie są zapisywane jako 1 , 2 Co należy zrobić aby te wartości widniały w bazie jako 1.0, 2.0 ? |
|
|
![]()
|
|
A nie możesz tej wartości po prostu zapisywać jako char(3)? Zawsze masz przecież trzy znaki.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Wolałem żeby to był float ale już zmieniłem na varchara i spokój Chodzi jak należy
![]() Ten post edytował Ramzi86 16.01.2009, 00:18:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:34 |