![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2008 Skąd: Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bijcie bo dopiero się uczę php i mysql. Kombinuje sam ale nic mi nie wychodzi :/
Mam 3 tabele w bazie danych --strona--//tabela -adresid -adres ---------- --fraza--//tabela -frazaid -slowo ---------- --pozycja--//tabela -adresid -frazaid -pozycja -data ---------- Kod wygląda tak: Kod try { $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=baza', 'user', 'pass); $pdo -> setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); $stmt = $pdo -> query('SELECT * FROM pozycja'); echo '<ul>'; foreach($stmt as $row) { echo '<li>Adres strony - '.$row['adresid'].' - '.$row['frazaid'].' - '.$row['miejsce'].' - '.$row['data'].'</li>'; } $stmt -> closeCursor(); echo '</ul>'; } catch(PDOException $e) { echo 'Połączenie nie mogło zostać utworzone: ' . $e->getMessage(); } No i przy wyświetlaniu pojawia się problem, ponieważ tak gdzie jest adresid i frazaid pokazują mi się liczby ID z tabeli pozycja, a chciałbym żeby to było zamieniane na wartości, które są przypisane do ID w tableach stronach i fraza. Kombinowałem różnie z JOIN, WHERE ale nic mi nie wychodzi :/ Ten post edytował BuncolPL 14.01.2009, 18:49:38 -------------------- :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 8 Dołączył: 5.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- www.internetum.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2008 Skąd: Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
magra wielkie dzięki. A ja męczyłem się już z tym 5 godzin :/
Jeszcze mam z tym problem, że mimo polskich znaków w bazie, takiego samego kodowania bazy i strony nie pojawiają się polskie znaki na stronie :/ Ten post edytował BuncolPL 14.01.2009, 19:33:17 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Wyszukiwarka: mysql kodowanie, było już setki razy...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego (chodzi o tablę pozycja).
Nie wiem jak zbudować INSERT, żeby w wypadku gdy wcześniej został dodany rekord o takiej samej adresid, frazaid, data to nowy rekord nie będzie dopisany (lub ewentualnie zaktualizuje tylko kolumnę miejsce) -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat o takiej samej adresid, frazaid, data to nowy rekord nie będzie dopisany Musisz zalozyc na te pola unikalny klucz (manual)Cytat (lub ewentualnie zaktualizuje tylko kolumnę miejsce jak juz bedziesz mial ten klucz to http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/ins...-duplicate.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor wielkie dzięki za informacje.
Cytat Musisz zalozyc na te pola unikalny klucz (manual) Rozumię, że wszystkie kolumny adresid, frazaid, data z tabeli pozycja muszę mieć unikalny klucz. Chodzi o coś takiego ? Kod ALTER TABLE pozycje
ADD UNIQUE (adresid, frazaid, data); Ten post edytował BuncolPL 15.01.2009, 15:33:28 -------------------- :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:17 |