![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jako, że Chcę się wybrać na studia informatyczne, to proszę Was o kilka wskazówek. Z jakich przedmiotów trzeba zdawać maturę?...(Jestem dopiero w I klasie LO). Jako, że w polskich szkołach informatyka jest... - wiadomo jaka jest... to Proszę Was o polecenie mi jakieś książki, do nauki, samemu w domu. No chyba, że na studia informatyczne inne przedmioty są wymagane(nie jestem w tym zorientowany). Proszę Was o pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Informatyka - Książka ... Internet.
Fizyka - Zależy na jakim kierunku Matematyka rozszerzona - Dostaniesz dzieki niej wiecej punktow. Ale pamietaj ze lepiej np zdac podstawowa na 95% niz rozszerzona na 35%. Efekt bedzie taki sam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Studia informatyczne na kierunku programowanie...(o ile takie coś jest - powtarzam, nie jestem zorientowany)
Co do infy, jaką księgę polecasz? fizyka - z tym trudno - z powodu, że nauczycielka byla okolo 60-70 letnia, to oczywiscie totalna olewka, co teraz aktualnie żaluję... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszeregowane przedmiotami:
- Matematyka - konieczność, jeśli zamierzasz nie tylko dostać się na studia, ale i przetrwać pierwszy rok ![]() - Fizyka - na części uczelni w ogóle nie jest potrzebna podczas studiów informatycznych. Mam na myśli przede wszystkim uniwersytety, gdyż w uczelniach technicznych jednak trzeba się te parę semestrów z nią pomęczyć, żeby tytuł inżyniera uzyskać. Na maturze można zdawać, ale nie trzeba. - Angielski - jeśli uczysz się innego języka jako podstawowego obcego, to lepiej się przekwalifikuj. Wprawdzie da się być informatykiem bez dobrej znajomości angielskiego, ale w ten sposób na własne życzenie sam pozbawiasz się dostępu do większości zasobów wiedzy o tej nauce. Co więcej, na niektórych przedmiotach zakłada się, że student ZNA angielski (np. u mnie na kolokwiach z Javy wolno korzystać z dokumentacji API napisanej po angielsku). - Informatyka - o dziwo, wiele uczelni nie tylko nie wymaga, ale i nie honoruje matury z informatyki, co jest o tyle ciekawe, że nie jest ona aż tak trywialna. Informatyka to jeden z cięższych kierunków studiów, szczególnie na dobrej uczelni i dobrym pomysłem jest wcześniejsza nauka w domu. Nie wiem, jak stoisz z programowaniem, ale chyba jest to podstawa. Teoretycznie uczelnie uczą tego od zera, ale moim zdaniem powierzanie im swojej edukacji w tym kierunku to poroniony pomysł, a wiem po obserwacjach znajomych na pierwszym semestrze. Oni siedzieli dniami i nocami, klepiąc jakieś programiki, ja grałem w Half-Life'a, a na kartkówkach i tak miałem znacznie więcej punktów ![]() Ogólnie polecam: - AGH - zasady rekrutacji na studia informatyczne - Program nauczania informatyki na AGH PS. Nie ma czegoś takiego, jak kierunek "programowanie" ![]() ![]() Ten post edytował Zyx 14.01.2009, 17:55:33 -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Temat był już poruszany wiele razy na forum. Poszukaj pod hasłem studia lub matura. Znajdziesz wszystko co chcesz wiedzieć.
Zamykam. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 08:33 |