![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o pomoc gdyż DOM i JS na tym poziomie są dla mnie zbyt magiczne.
Przykładowo mam: W jaki sposób z pomocą JS+DOM mogę policzy ile jest div'ów (a ilość ich jest zmienna) w div'ie id=A. Gdzieś w internecie znalazłem taki skrypt:
Ale nie działa. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kod var childrens A cóż to za słowo? Mi wszystko działa. Podejrzewam, że wywołujesz skrypt bezpośrednio, przed załadowaniem dokumentu (bez onload). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Kod var liczba=document.getElementById("A").getElementsByTagName('div').length;
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedzi. Jak najbardziej jest ok.
Jednak mam kolejne pytania. Opis. na stronę A za pomocą AJAX'a wczytuje stronę B. Strona B jest skryptem PHP w którym znajdują się skrypty javascript. Strona b składa się niejako z dwóch części. Wygląda to mniej więcej tak: Jedna funkcji ( znajdująca się w znacznikach <script></script> poniżej treści ) ma za zadanie zmienić wielkość (dokładnie to szerokość) jednego z divów (np id="A") w zależności od ilości divów znajdujących się w nim. O ile w FF wszystko jest OK o tyle w IE wywala mi błąd w funkcji javascript, w który znajdują się polecenia, o które wcześniej pytałem. Moje pytanie brzmi: Czy IE w jakiś inny sposób pobiera i interpretuje treść strony ? Jeszcze raz podkreślę że funkcje w JavaScript są na końcu strony. Czy da się temu jakoś zaradzić? Mam na razie 2 pomysły jednak wymagają one przebudowy 2 stron. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat O ile w FF wszystko jest OK o tyle w IE wywala mi błąd w funkcji javascript, w który znajdują się polecenia, o które wcześniej pytałem. A może byś powiedział, jakie to błędy? Bo za wiele z tego nie wywnioskuje. Owszem, w IE jest bug z dołączaniem nowych skryptów via AJAX, ale trzeba się najpierw upewnić, czy to to. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Pluje mi
"document.getElementById(...)' jest pusty lub nie jest obiektem " no i oczywiście podaje mi linie . I na pewno dotyczy tych poleceń do odczytu ilości elementów w divie. Cytat Owszem, w IE jest bug z dołączaniem nowych skryptów via AJAX, ale trzeba się najpierw upewnić, czy to to. Co do tego to wszystko jest OK. Korzystam z TEJ klasy AJAX'a i nie ma problemu z dokrzyczanymi skryptami. Sprawdzałem i inne działają. Tak jak pisałem wcześniej w FF wszystko jest OK, a pod IE wygląda tak jakby nie widział / nie było elementów w tym konkretnym divie Odgrzewam trochę temat. Stronkę przerzuciłem ( niestety na razie ) na darmowy hosting (niestety po dwakroć). AdresTUTAJ ( hasło === mojaSTRONA). Wchodząc w galerię i wybierając jedno ze zdjęć pod FF wszystko jest OK. Pod IE (pomijając błędy związane z umieszczanymi galeriami) nie działa. Efekt do osiągnięcia winien być: 1. Ładuje się belka. 2. Belka przesuwa się do konkretnego zdjęcia 3. Zdjęcie otoczone zieloną ramką. A z resztą porównajcie sami. UWAGA! Strona w bardzo wczesnej budowie. NIE PRZERAZIĆ SIĘ. P.S. Dlaczego to div id=main ( ten ciemnoniebieski) nie rozciąga się także na te zdjęcia z drugiej lini ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 19:39 |