![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym napisać coś jak jQuery, ale o wiele prostsze i na własne potrzeby. Zastanawia mnie jak skonstruować klasę, aby uzyskać taki zapis: Kod $('ID').hide ();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod String.prototype.hide = function(){ alert( this.value; ); } Ex Kod <script type="text/javascript"> window.onLoad = $( 'oInput' ).hide(); </script> <input type="text" id="oInput" value="abc"> *pisane z palca. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyskrobałem coś takiego:
Kod var String = function (ID) { return document.getElementById (ID); } String.prototype.Content = function () { alert (this.innerHTML); } window.onload = function () { alert (String ('Test').Content ()); } ale to niestety nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no bo to nie ma prawa dzialac. String() zwraca ci obiekt DOM a ty na nim chcesz zrobic COntent(). Content() masz przypisany do string przeciez
![]() ps: czemu nie uzyjesz gotowego liba ? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no bo to nie ma prawa dzialac. String() zwraca ci obiekt DOM a ty na nim chcesz zrobic COntent(). Content() masz przypisany do string przeciez ![]() Rozumiem, w sumie to było oczywiste. Dalej jednak nie wiem jak mogę rozszerzyć klase String o dodatkowe metody. ps: czemu nie uzyjesz gotowego liba ? Chce napisać coś małego, a przy tym się czegoś nauczyć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
chcac pisac kropkowo (jest jakas ladna nazwa na to ale zapomnialem
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No ok, ale jak będę zwracał obiekt klasy, to jak mogę się później dostać do danego elementu. Możesz podać przykładowy kod?
|
|
|
![]()
|
|
np. dopisz metode get()
![]() sam wymysliles ze chcesz miec lancuszek ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat chciałbym napisać coś jak jQuery, ale o wiele prostsze i na własne potrzeby. Blebleble, ale chłopakowi mieszacie. Zamiast najpierw zadeklarować funkcję $, to Wy o jakichś stringach. ![]() Wystarczy przejrzeć źródła jQ, aby się dowiedzieć, że główna funkcja jest deklarowana jako: Kod var jQuery = window.jQuery = window.$ = function( selector, context ) { // The jQuery object is actually just the init constructor 'enhanced' return new jQuery.fn.init( selector, context ); }; A cała reszta (czyli po kropkach), to metody obiektu. Ale obiektówka w JS, to już osobny temat, o którym już napisano wieeele. A głównym "sercem" byłaby chyba konstrukcja a'la: Kod window.$ = function(sel){ return document.getElementById(sel): } I potem idziesz jak po drzewie DOM: Kod $('ident').style.color = '#FFF';
Ten post edytował erix 14.01.2009, 15:14:31 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Zamiast najpierw zadeklarować funkcję $, to Wy o jakichś stringach. Chcial jak Jquery. w jquery $ nie zwraca obiektu DOM ![]() A String sam na poczatku zadeklarowal -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Chcial jak Jquery. w jquery $ nie zwraca obiektu DOM : Cytat ale o wiele prostsze i na własne potrzeby Opisałem tylko przykładowe, niech się wysili. ![]() Cytat A cała reszta (czyli po kropkach), to metody obiektu. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
~erix, nie dokładnie o to chodzi, do czegoś takiego doszedłem. Chodzi mi o ty że chciałbym sobie dopisywać własne funkcję. Np:
Kod $('ID').hide (); Która w rzeczywistości wykonywała: Kod $('ID').style.display = 'none';
|
|
|
![]()
|
|
No to mówiłem - zamiast $ robisz obiekt, który posiada odpowiednie metody:
http://nefariousdesigns.co.uk/archive/2006...ted-javascript/ Kod function circle(radius)
{ this.radius = radius; this.getArea = function() { return (this.radius * this.radius) * Math.PI; }; return true; } -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:34 |