![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam....
Mam następujący problem: jestem adminem strony parafialnej i mamy dział czytań. Pierwotnie zrobiłem to na zasadzie ręcznego dodawania czytań do bazy, jednak jest to metoda nieefektywna.... Dlatego napisałem parser do pobierania treści z portali z czytaniami, no i mam kłopot. Próbuję przeparsować nagłowki czytań ze źródła (przykładowy kod, nazwy znaczników specjalnie zmienione): Kod < /FONT > Z LISTU DO HEBRAJCZYKÓW:< BR >Hbr     3, 7-14   < FONTT COLOR="#FF0000">Zachować wierność Bogu.</FONTT></HH2> No i zastosowałem wyrażenie Kod $pattern = "|<BR>.*?<FONT>|" aby wyciągnąć fragment "Iz 42,1-4, 6-7" Niestety nie działa.... Inne typu < DIR > .* < / DIR > lub < H2 >< FONT COLOR=\"FF0000\" > .* < BR > działają.... Nie mam na to pomysłu..... Ten post edytował dj.bobas 13.01.2009, 20:45:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
http://code.google.com/p/phpquery/
A co do problemu: Cytat Niestety nie działa.... Znaki specjalne trzeba escape'ować - preg_quote" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Poszukiwany ciąg "nieregularny" w nawias. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do problemu to już częściowo rozwiązałem...
Zastosowałem Kod $pattern4 = "/[0-9]{1,2},\s[0-9]{1,2}[\-]{0,1}[0-9]{1,2}.?[\s]?[0-9]?[0-9]?[\-]?[0-9]?[0-9]?/"; i zwraca mi już numer czytania.... Nie wiem tylko jak wyciągnąć trzyliterowy skrót sprzed numeru (są tam twarde spacje...) jak poprzedzam Kod [A-Za-z]{1,4}.? to mi wywala na ekran właśnie nbsp...... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale masz przecież ampersanda (&) przed nbsp, jego weź za punkt zaczepienia.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:27 |