![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 3 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kawałek klasy:
A sprawdzanie tablicy daje mi:
czyli bez polskich znaków, kodowanie mam na serwerze i we wszystkich plikach ustawione na UTF-8. Jak ma to wyglądać? Pozdrawiam edt: literówki, tagi Ten post edytował Czapla 13.01.2009, 13:48:03 -------------------- Life is a game, continue playing and try to be a pr0.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twórz nazwy plików bez polskich znaków i nie będziesz miał problemu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 3 Dołączył: 10.12.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
widzę że nie analizowałeś kodu, ścieżka zapisywana w tablicy (po obróbce w linii 17) jest wykorzystywana do wyświetlania nazw w dynamicznie tworzonych linkach. A wypisanie na stronie Wstep, Zaba, Rozmowki, itd... źle wygląda.
Ten post edytował Czapla 13.01.2009, 13:55:12 -------------------- Life is a game, continue playing and try to be a pr0.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to:
- adres url - bez polskich znaków - nazwy plików - bez polskich znaków - tekst na stronie - z polskimi znakami Z polskich nazw tworzy się nazwy plików i adresy url, które polskich znaków nie zawierają, a gdy chce się je wyświetlić na stronie to polskie znaki się znowu wstawia. Nie widzę w ogóle sensu nadawać plikom innych nazw niż 1,2,3 itd. Natomiast w bazie trzymasz nazwę z polskimi znakami i wyświetlasz ją na stronie normalnie, a w adresie bez polskich znaków. |
|
|
![]()
|
|
ale ja nie chcę bazy, pytam tylko czy jest jakiś sposób oszukania glob i tablicy tak aby ścieżka była przechowywana z polskimi znakami. a adresy url przechowuje w tablicy pod numerami
Ten post edytował Czapla 13.01.2009, 14:56:39 -------------------- Life is a game, continue playing and try to be a pr0.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat pytam tylko czy jest jakiś sposób oszukania glob i tablicy tak aby ścieżka była przechowywana z polskimi znakami Jeśli nie zrobisz pliku-indeksu, nie uda Ci się tak. Dodasz nowy plik i wtedy indeksy będą pomieszane. Rozwiązanie DB albo indeks. Lepiej to pierwsze. A jeśli nie możesz użyć MySQL, SQLite. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sory, że odkopuje stary temat, ale czy na pewno nie ma na niego rozwiązania? Jest ono mi potrzebne, bo muszę przerobić istniejący skrypcik. Jakbyś ktoś wiedział jak odwołać się w przeglądarce do pliku z polskimi znakami, proszę o info.
dobra poradziłem sobie ![]() ![]() Ten post edytował misiek172 13.12.2010, 22:36:16 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:44 |