![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że było wiele razy, ale czy ktoś może mi powiedzieć co od czego zależy?
Wiem że jak strona z formularzem ma utf-8 to tabela też powinna mieć utf-8 chociaż to akurat nie jest konieczne. Czasami jest taka sytuacja że w phpmyadminie chciało by się ręcznie poprawić newsa. ustawiałem wszędzie gdzie to możliwe utf_unicode_ci -w polach tabeli -dla całej tabeli -dla całej bazy logujew się do phpmyadmin po polish utf-8 jak otwieram źródło strony phpmyadmin to mam coś takiego Kod ....... <head> ...... <title>phpMyAdmin 2.9.1.1 - localhost</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <script type="text/javascript" language="javascript"> // <![CDATA[ // definitions used in querywindow.js .......... var collation_connection = 'utf8_unicode_ci'; var lang = 'pl-utf-8'; .......... // ]]> </script> na tej stronie polskie znaki są gdy wyświetlam dane z tej tabeli na stronie to polskich znaków nie ma mimo że w meta jest charset="utf-8" zmiana na charset="pl-utf-8" nic nie daje ![]() Kod ..... <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> ..... Powiem szczerze zgupiałem ![]() pewnie by się przydał konfig phpmyadmina Kod $cfg['DefaultLang'] = 'pl-utf-8'; $cfg['DefaultCharset'] = 'utf-8'; versja phpmyadmin 2.9.1.1 wersja mysql 5.0.27 zrzut tabeli Kod CREATE TABLE `nazwatabeli` (
`id` int(11) NOT NULL auto_increment, `nazwa` tinytext collate utf8_unicode_ci, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci AUTO_INCREMENT=1101; Ten post edytował piker9 13.01.2009, 13:37:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Było na forum wiele razy. Jest nawet przyklejony temat w dziale Przedszkole.
Temat zamykam, a za kolejne takie temat zaczne chyba rozdawać ostrzeżenia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:11 |