![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Śląsk Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Słabo u mnie z Ajaxem dlatego proszę o pomoc. Mam oto taki problem: utworzyłem sobie dwa linki obrazkowe, które chciał bym obsłużyć w miejscu po kliknięciu w nie aby przekazały wartość, konkretnie chodzi mi o mechanizm przełączenia języka na stronie. wiem że najlepszą metodą jest przeładowanie strony ajaxem i przekazanie zmiennej ale nie wiem jak to zrobić. Próbowałem tak: ale nie wiem czy brakuje mi jakiejś biblioteki jquery czy co bo po kliknięciu niestety firebug nie wykazuje żeby zmienna lang została zmieniona (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Obsługuje to przez posta:
Niestety mimo przeładownia strony zmienna nie jest zapisywana. Proszę o radę pomoc jak to napisać żeby dało się po kliknięciu w linka przeładować stronę i przekazać zmienną do php. Z góry dziękuje za wyrozumiałość i pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o_O"
AJAX generalnie jest po to by NIE przeładowywać strony, ja tam zresztą nie widze AJAX'a. Zrób to za pomoca linków , I tak samo dla drugiego i po problemie , niepotrzebnie kombinujesz. Oczywiście można z tym linkiem pokombinować by wróciło na strone na której się było pobierając url'a z tablicy $_SERVER. Ten post edytował melkorm 13.01.2009, 00:45:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Śląsk Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Nie spodziewałem się wyłączyłem kompa. Masz racje trochę może niepotrzebnie kombinuję. koniec końców nie posłuchałem Twojej rady żeby obsłużyć to GETem tylko poszedłem dalej w mój pomysł i obsłużyłem to zdarzenie POSTem tak jak powinno - wcześniej miałem błąd dlatego mi nie zczytywał tak wysłanej wartości lang teraz działający kod wygląda mniej więcej tak: (Formularz (w zasadzie dwie ikonki) jako linki zmieniające język) Oraz przechwycenie, zapisanie do sesji i obsłużenie języka w php:
I śmiga tak jak chciałem. Dzięki za wsparcie. Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:03 |