![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Napisałem sobie skrypt logowania, który ma się następująco:
Testowałem to na następującej konfiguracji: Windows XP Professional Apache 2 PHP 5.2.5 Wszystko działało jak należy. Rozczarowałem się, gdy wgrałem to na właściwy serwer, gdyż tam logowanie wcale nie chce działać. Kliknięcie buttona "zaloguj" nie powoduje ani wyświetlenia strony ?a=info_bad_log, ani zalogowania. Konfiguracja serwera to Linux Debian Apache 2 oraz Lighttpd PHP 5.2.0-8+etch13 (PHP5-CGI) Co może być powodem tego, że skrypt nie działa na debianowym serwerze? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyczyna pewnie nie leży w tej funkcji - daj error_reporting na ALL i sprawdź, czy się wyświetlają jakieś błędy. I daj kod całego pliku, bo nie wiem, czy np. na początku dałeś session_start etc. I zakładam też, że login i hasło do bazy zmieniłeś? Może być wiele przyczyn, dlaczego działa tu a nie tam - musisz przenalizować krok po kroku, czy funckja w ogóle się wywołuje, a jeśli tak, to w którym momencie przerywa działanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cały kod ma się tak:
logowanie_formularz.php
index.php
sesion.php
funkcje.php
Dane do bazy są poprawne. Raportowanie błędów dało taki rezultat: Kod [b]Notice[/b]: Undefined index: USER_AUTH in [b]/var/www/panel/funkcje.php[/b] on line [b]40[/b]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A masz cokolwiek w tablicy $_SESSION? Nie zmienił Ci się przez przypadek identyfikator sesji?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Jak pokazuje phpinfo() to ja nawet tablicy SESSION tutaj nie mam: http://91.205.75.61/www/php.php
Podam jeszcze konfig PHP, może w nim coś nie tak: Kod [Session]
session.save_handler = files session.use_cookies = 1 session.name = PHPSESSID session.auto_start = 0 session.cookie_lifetime = 0 session.cookie_path = /tmp session.cookie_domain = session.cookie_httponly = session.serialize_handler = php session.gc_divisor = 100 session.gc_maxlifetime = 1440 session.bug_compat_42 = 1 session.bug_compat_warn = 1 session.referer_check = session.entropy_length = 0 session.entropy_file = session.cache_limiter = nocache session.cache_expire = 180 session.use_trans_sid = 0 session.hash_function = 0 session.save_path = "/tmp" session.hash_bits_per_character = 4 url_rewriter.tags = "a=href,area=href,frame=src,input=src,form=,fieldset=" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To nie ma być pod tym URL, co podałeś, tylko w Twoim skrypcie.
![]() Daj w którymś miejscu var_dump" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual z tablicą sesyjną i sprawdź, czy tam cokolwiek jest. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Czyli problem wynika z tego, że nie jest prawidłowo przekazywany identyfikator sesji.
Spróbuj to wywalić: Z tego, co pamiętam, to PHP automatycznie dopisuje identyfikator do action formularza. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Usunięcie tego nic nie zmieniło.
Dlaczego tu nie pojawia się nawet komunikat o złym loginie/haśle? Po kliknięciu "zaloguj" pomimo tego że formularzu jest wyrzuca mnie na index.php login.php jest taki:
Spróbowałem jeszcze sprawdzić co jest w tablicy sesyjnej na Windowsie. Na linuxie nie było nic. Na windzie nawet bez zalogowania jest Kod array(2) { ["USER_AUTH"]=> &bool(false) ["USER_LOGIN"]=> &NULL }
Ten post edytował bartek12421 21.01.2009, 14:44:38 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Po kliknięciu "zaloguj" pomimo tego że formularzu jest
wyrzuca mnie na index.php login.php jest taki: Sory, ale troszkę nie kumam: przecież URL, pod który jest wysyłany formularz, to action... Otwórz sobie menedżer ciasteczek w przeglądarce i sprawdź, czy masz ten sam identyfikator sesji przy każdym żądaniu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Za każdym żądaniem jest inny.
|
|
|
![]()
|
|
To już masz winowajcę.
Kod session.cookie_path = /tmp Nie pasuje mi ta ścieżka. Daj:
zaraz po session_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
I to też nic nie daje, pomimo tego, że teraz ID jest taki sam.
Ten post edytował bartek12421 23.01.2009, 18:27:28 |
|
|
![]()
|
|
A var_dump" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual($_SESSION)?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Tak jak pisałem wyżej - cały czasz jest to pusta tablica.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli kliknięcie "Zaloguj" nic nie powoduje, zostawiłbym raczej ciastka w spokoju i przyjrzał się kodowi/serwerowi. Będzie to trochę uciążliwe, ale możesz faszerować kolejne kawałki kodu poleceniem die('foo'); - dopóki się wyświetla, oznacza to, że wykonanie skryptu tam dociera. Gdy przestanie, znaczy, że w ostatnim kawałku jest coś nie tak. FastCGI i Lighttpd tak czasem ma, że czasem z powodu błędów wykonania uwali się proces obsługujący skrypt i wtedy są takie kwiatki. Sam mam to u siebie na lokalnym komputerze i wiem, jakie jaja się czasem dzieją
![]() Ponadto miałem też w sumie podobny problem pierwszego stycznia. Próbowałem się zalogować do właśnie pisanego skryptu, a tu zupełnie nic nie wchodzi - objawy były podobne do tych, jakie Ty masz. Ale co ciekawe, gdy użyłem innej przeglądarki (Konqueror zamiast Opery), tam wszystko chodziło. Następnego dnia skrypt magicznie naprawił się sam. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tak jak pisałem wyżej - cały czasz jest to pusta tablica. Sprawdź, na wszelki wypadek, czy serwer ma uprawnienia do zapisu w katalogu z danymi sesyjnymi. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ma i nawet zapisuje sobie tutaj dane z innych skryptów.
Nie mam zamiaru się z tym męczyć, wykorzystałem znalezionego w Internecie gotowca. Dzięki za pomoc Ten post edytował bartek12421 24.01.2009, 17:21:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 04:35 |