![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chcialbym napisac skrypt ktory do zmiennej $p, dodał 5 po uplynieciu np. 3min.
Ale jakos nie przychodzi mi nic do glowy, nie prosze o zrobienie skryptu, tylko o porade... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie nie sadziłem że coś takiego w php jest ale może i mi się kidyś przyda ^^
tutaj podpowiedzi które możesz zastosować i wykożystać: sleep() usleep() Ten post edytował zegarek84 11.01.2009, 20:20:08 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, to raczej nie to... sleep() - laduje mi sie strona 10sek dluzej. ^^
A mi poprostu chodzi o to ze po wcisnieciu przycisku, wlaczy sie "system" ktory po uplynieciu mniej wiecej 5 sekund doda mi np. 5 do zmiennej. Na poczatku mialem jeszcze zamiar by odliczalo mi czas. Przykladowy widok: (Przed wcisnieciem) " Twoja zmienna = 10 |przycisk-dodaj| " (Po wcisnieciu) " Twoja zmienna = 10 Do dodania pozostalo 4 sec... |przycisk-dodaj| " (Po zakonczeniu dodawania) " Twoja zmienna = 15 |przycisk-dodaj| " To na tyle z moich planow... ^^. Jezeli ktos ma pomyslu to prosze pisac! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie powinno się tego robić w php, tylko w javie.
Php działa po stronie serwera więc nie może działać tak jak java po stronie przeglądarki, do takich bajerków, gdzie jest jakieś odliczanie typu(rapidshare) itd korzysta się z jquery i ajaxa. W php zawsze wiąże się to z odświerzeniem strony czyli wysłania zapytania na serwer. -------------------- ---------------------------
"Jeżeli trzeci dzień z rzędu nie chce Ci się pracować tzn że dziś jest ŚRODA ! Algorytmy , Programowanie , Tworzenie WWW - SPRAWDŹ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jezeli ktos ma pomyslu to prosze pisac! Javascript; Google: setInterval -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I jak chcesz tylko co 5 s to tworzysz cookie na 5 s i zapisujesz tam wartość zmiennej wynik by nie można było jej podstawić a adresie. Ten post edytował kefirek 12.01.2009, 17:00:22 |
|
|
![]()
|
|
Ostatnio zrobilem bardzo podobny skrypt jak Ty teraz Kefirek, ale chcialem sie nim troszke pobawic, wiec dlatego co jakis czas wymyslam sobie nowe "zadania" i wykonuje je pomalu... dla mnie to najlepsza droga nauki. Ferrero2 napisal by uzyc JS, wiec sprobuje go uzyc, moze cos z tego wyjdzie ![]() Nie powinno się tego robić w php, tylko w javie. Php działa po stronie serwera więc nie może działać tak jak java po stronie przeglądarki, do takich bajerków, gdzie jest jakieś odliczanie typu(rapidshare) itd korzysta się z jquery i ajaxa. W php zawsze wiąże się to z odświerzeniem strony czyli wysłania zapytania na serwer. Hmm, a czy mozliwe jest zrobienie cos takiego (w PHP) by co np. minute dodawalo mi jaka wartosc do zmiennej, bez nacisniecia-automatycznie. Hmmm... cos podobnego jak w grach via www. Ten post edytował Suule 12.01.2009, 18:24:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Hmm, a czy mozliwe jest zrobienie cos takiego (w PHP) by co np. minute dodawalo mi jaka wartosc do zmiennej, bez nacisniecia-automatycznie. Hmmm... cos podobnego jak w grach via www. Cron. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No tak tylko ze to jest tylko nauka i zabawa, wiec nie zamierzam zmieniac systemu
![]() |
|
|
![]()
|
|
A po co zmieniać system? Przecież Cron jest dostępny na różne platformy.
Ten post edytował erix 12.01.2009, 22:41:43 -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <script type="text/javascript"> var i = 0; function up() { i++; setTimeout('up()', 36); } setTimeout('up()', 36); setTimeout('alert(i)',3600); </script> Może coś w tym stylu ? Nie jestem pewien ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, to raczej nie to... sleep() - laduje mi sie strona 10sek dluzej. ^^ a nie mozna by tego wykonać po wypuszczeniu buforu ![]() ![]() - coś wcześniej (np obliczenia) ob_start() (ciało dokumentu) ........ ob_end_flush() - wypuszczenie dokumentu" sleep() - puźniejsze operacje I jak chcesz tylko co 5 s to tworzysz cookie na 5 s i zapisujesz tam wartość zmiennej wynik by nie można było jej podstawić a adresie. Hmm, a czy mozliwe jest zrobienie cos takiego (w PHP) by co np. minute dodawalo mi jaka wartosc do zmiennej, bez nacisniecia-automatycznie. Hmmm... cos podobnego jak w grach via www. jeśli chcesz zmieniać wartości na stronie bez klikania to jedynie w js - jesli ta wartość ma być inna po kliknięciu i ta zmienna jest np. zależna od jakiegoś zegara to wystarczy skożystać z funkcji czasu i napisać formułke do ogólnego wzoru matematycznego zmienna= zmienna_początkowa + ilość_skoków * wartość_skoku ilość_skoków = różnica_czasów/skok - to zaokraglone w dół skok - np 1min różnica_czasów=czas2-czas1 i w zależności od potrzeb ta zmienną możesz przechowywać w bazie bądź w cookis, jeśli z kolei zmianę czasu czy zmiennej chcesz uzależnić od długości przebywania na stronie to musisz wykożystać javascript - jesli to ma byc trwalsza zmiana czyli z bazą to musisz trochu rozszeżyć tą javascript o AJAX bardzo dużo zależy od tego co dokładnie chcesz uzyskać ![]() -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 06:47 |