![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie po krótkiej przerwie...
Przez dwa ostatnie dni próbowałem napisać w pełni funkcjonalną klasę do obsługi logowania, zapamiętywania hasła i kontroli użytkownika, czy mi się udało ocenicie sami. ![]() Kod: http://wklej.org/hash/a408abdd6a/ Jest to jedna z pierwszych tak rozbudowanych klas którą napisałem, mam nadzieję że nie będziecie zbytnio narzekać. Proszę o ocenę kodu jak i funkcjonalności i o podpowiedzi co powinno być inaczej. ![]() Jeden z sposobów użycia:
Chciał bym również przypomnieć, że dopiero zaczynam zgłębiać tajniki programowania obiektowego, wiem że muszę do pisać do wszystkich funkcji tryb dostępu ale tym zajmę się na koniec. ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuję! -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formy i inputy powinny być osobną klasą. Nie rozumiem też sessionUser. Chcesz sprawdzać co dokładnie? Zalogowanych userów? Wtedy można by sie pokusić za zmianę obslugi sesji w php na własną.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie lubię też mieszać widoku z modelem, kontrolerem (jak kto nazywa). Teraz na sztywno masz takie inputy, a co jeśli chciałbym dodać fieldset albo inny input, czy wrzucić to do tabeli?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc wczoraj w nocy już zapomniałem napisać, że tak klasa będzie korzystała(dziedziczyła) z klasy form która będzie obsługiwać formularze, dodatkowo dołączę do tego kontroler mysql.
Co do kontroli użytkownika, chodzi głównie o ulepszenie kontroli sesji wbudowanej w php przez sprawdzanie ip (zawsze ktoś może pożyczyć sobie identyfikator sesji od innej osoby), możliwość wylogowania użytkownika za pomocą panelu admina (ktoś się zbytnio rozszalał więc blokuję mu konto i wylogowuję go). Co do wstawienia tego do jakiegoś diva czy czegoś podobnego - nie ma żadnych problemów klasa jest tak skonstruowana by umożliwiała teo typu zabiegi, każdy input może być wyświetlany niezależnie od innego. A oto przykład:
Oczywiście przykład jest bardzo banalny można go znacznie powiększyć i rozbudować. A z fieldset sprawa wygląda identycznie. Co do zmiany inputa na np bottom to muszę się zastanowić i myślę o dodaniu identycznej funkcji jak i w przypadku input ale z bottomem, i faktycznie muszę dodać możliwość zmiany typu forma ale tym zajmę się po napisaniu klasy która będzie je konstruowała. Dziękuję za opinię i z chęcią przeczytam nowe... ![]() Ps Sądzicie że powinienem pozbyć się wszystkich formów i pozostawić samą kontrolę a formy tworzyć jako oddzielny obiekt (tym sposobem oddzielę prezentację od kontrolera) ![]() Ten post edytował ShadowD 11.01.2009, 15:09:40 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Słowa klucze dla Ciebie, to:
- hermetyzacja - zakres odpowiedzialności obiektu Odpowiedz sobie na pytanie: Co Ci daje to, że ten kod jest ujęty w klasie. Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Hmmm, zakres odpowiedzialności obiektu - nie rozumiem ale zaraz poszperam coś na ten temat, co do tego co dostałem po napisaniu klasy to:
- Mogę w łatwy sposób stworzyć trzy logowania (nie martwiąc się o nazwy). - Nie powtarzanie za każdym razem tego samego kodu. - Łatwa implementacja w przyszłych projektach. Chyba tyle ;P Uważasz, że ta klasa jest bezsensowna i nie ma po co z niej korzystać?? Ten post edytował ShadowD 11.01.2009, 21:39:30 -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:31 |