![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś nie umiem sobie z tym poradzić - ogólnie jaka jest koncepcja - jak to się robi po Zendowemu
mam utworzone katalogi pl fr de en a w nich pliki menu.ini info.ini itp itd mam stronę z flagami [] [] [] [] klikam i mi się zmienia język jak na razie olałem Zend Translate i robię to przez Zend_Config_Ini, ale męczy mnie to, bo chciałbym wiedzieć jak takie coś robi się w ZF bo to co znalazłem w sieci na ten temat nie przemawia do mnie zbytnio |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Tworzysz obiekt Zend_Translate (najlepiej w pluginie), do konstruktora przekazujesz ścieżkę do pliku z tłumaczeniem i masz problem rozwiązany. Wszystko masz opisane w dokumentacji.
Jedyne czego tam nie ma, to sposób wyboru języka. Ja to robię tak, że sprawdzam, czy w zmiennej get znajduje się ciąg odpowiedzialny za język. Jeśli nie, to sprawdzam, czy jest ustawione odpowiednie ciastko z wybranym językiem. W ostateczności wczytuję domyślne tłumaczenie. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za odpowiedź
jeszcze jedna ważna uwaga czy da się zrobić tablicę? np w mam menu 6 elementów i w smarty robię sobie SECTION po tablicy i już w ini np organizuję sobie to tak menu.0="głowna" menu.1="o nas" menu.2="kontakt" Zend_Config_Ini robi mi tablicę menu=Array(1,2,3); a zend_translate romi mi tablcię Array ([menu.o]=>) itd; a ja bym chciał żeby była tablica bo jest to wygodniejsze |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 13:21 |