![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jestem nowy na tym forum. Może kilku z was zna mojego kolegę mateusza, też z tego forum. Nie znam zasad "nieregulaminowych", tych co nie są zapisane a panują. Może do rzeczy. Robię stronę dwu językową. Kiedyś robiłem index.html, strona1.html w katalogu pl lub eng. Teraz z poznaniem php, zrobiłem stronkę tylko w index.php. Przybliżę troszeczkę kodzik strony.
Chciałbym teraz zrobić, stronę językową. Najpierw wybierasz język i zapisujemy to do cookies. To już zrobiłem. Teraz muszę dostosować stronkę do tego aby dynamicznie się zmieniała według ciasteczka. Sekcję menu zamknę w parserze, jako zmienną. Dodam również tablicę.
Ale z racji rozbudowania php, uważam że jest jakiś inny sposób aby takie coś wykonać. Sposób bez tablicowy. Proszę o przybliżenie mi tego innego sposobu (jeśli istnieje). Pozdrawiam. -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Było wiele razy na forum.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=10...php++j%EAzykach Sposób banalny, dodatkowo opcję wyboru języka powinny być także zapisywane w sesji na początek. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy nie latwiej byloby ci rozbic tlumaczenie na osobne pliku tzn. pl.php dla polskiego en.php dla angielskiego. dalej w kazdym z plikow miec tablice powiedzmy dla pliku en.php
Kod $l = array( 'menu' => 'Menu', 'tak' => 'yes', 'nie' => 'no' ); i na koncu w kodzie wywyolywacj sobie $l['tak']; ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuję. Widzę że to forum jest bartdzo dobre a ludzie na nim bardzo pomocni. I choć mój problem został rozwiązany, to pociągnę temat dalej - info w 1 poście.
-------------------- Sklep
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej to tak robisz folder język i w nimi pliki z tekstem przetłumaczonym na poszczególny język np. plik polish.php
O zawartości takiej
Podobnie z innym językiem robisz english.php o zawartości takiej jak polish.php tylko przetłumaczonej na angielski. Potem w twoim pliku jak chcesz wyświetlić tekst to robisz to tak
Ten post edytował kefirek 7.01.2009, 18:55:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja takie coś robię że mam folder "jezyki". W nim mam odpowiednie foldery "pl", "en" itd.
W tych folderach mam pliki odpowiedzialne za język (dla każdego działu osobny plik sobie tworze) i wygląda on mniej więcej tak:
Plik ten ma swoje odpowiedniki w katalogach, a później na stronie tylko includuje odpowiedni język, np.
Zaletą tej metody jest prostota tłumaczenia na nowy język. Wystarczy utworzyć nowy folder, przekopiować pliki z innego języka i swobodnie tłumaczyć. PS.Przedstawiłem Ci koncepcje jak to działa, u mnie jest to bardziej rozbudowane EDIT: Ehh, kefirek mnie wyprzedził ![]() ![]() Ten post edytował 1010 7.01.2009, 18:55:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ogólne działanie (po polsku):
- jak istnieje zmienna lang w pasku adresu to zapisz w cioasteczku - wczytaj ciasteczko ze zmienna lang - wczytaj odpowiedni plik odpowiadajacy zmiennej lang Dla pełnej poprawności, należy to napisać w funkcji. I wtedy jak mam np. index.php?id=1, to ikonka z językiem bierze aktualne id, ze stałej bierze swoja wartosc, i do aktualnego linku dodaje id.
dobrze rozumuje? -------------------- Sklep
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 22:19 |