![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam poraz n'ty
Chciałbym zrobić zmianę kursora standardowego wskaźnika (sekcja body) i drugi kursor odnośnie wskazania na linki. Próbowałem to zrobić za pomoca CSS'a niestety metoda użycia cursor nie jest poprawna: Kod cursor:url("file.cur"); Wg Dreamworka nie będzie obsługiwana przez: - Firefox 1.5; - Internet Explorer for Macintosh 5.2; - Netscape 8.0; - Opera 8.0, 9.0; - Safari 2.0 Testowałem na IE7, Firefox 3.05 (Mozila 5), Opera 9.63 - nie działa. Pogrzebałem troszkę w sieci i nic nie znalazłem za pomoca CSS'a by poprawnie to zrelizować. Dlatego będę musiał to zrobić za pomocą JS - tylko że na ten temat też nic ciekawego nie znalazłem (albo źle szukałem) - dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc, nakierowanie. Przedewszystkim chodzi mi o to by zrobić to tak by było obsługiwane przez wszystkie przeglądarki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
manual, manual, manual... tutaj
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg właśnie tego manula i jemu podobnych sprawdzałem i nie jest obsługiwane przez wyżej wymienione przeglądarki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ścieżkę dostępu należy konstruować względem arkusza CSS, a nie względem dokumentu HTML!
|
|
|
![]()
|
|
To też pisało w manualu i taką ściezkę stosowałem i mimo to mi nie wyświetlało tego - możliwe że popełniłem błąd jakiś i nie wypróbowałem wszystkich możliwości. Jak wrócę do domu to pokombinuję. Bardziej mnie martwi czy oby napewno to będzie działać, skoro walidator W3C i Dreamwork się czepia tego polecenia cursor że może nie być obsługiwane przez przeglądarki wyżej wymienione.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam testuję cursor na FF3 i IE6 Z tego co widzę działa bez problemu na FF, a IE ma problem - w body zamienia tylko na systemowe kursory.
Sam mam taki "problem": Zrobiłem przesuwany obrazek z mapą odsyłaczy i chciałbym aby w trakcie działania kursor zmieniał się z "otwartej rączki" gdy nic nie robię na "zamkniętą rączkę" gdy przesuwam przytrzymując klawisz. Na razie mam tak: CODE #divid {cursor: url(path/openhand.cur), move;} W tym "divid" jest obrazek i "otwarta rączka" nad nim cały czas (obie przeglądarki). Mam jeszcze closehand.cur ale nie mam pojęcia jak zrobić by podmieniał się gdy klawisz myszy jest wciśnięty. Dodatkowo: CODE #divid area {cursor: help;} FF podmienia pięknie, ale IE już nie. Czy można to jakoś uzyskać od IE. Może rzeczywiście samo css nie wystarczy? Czy zna ktoś skrypty którymi można uzyskać takie efekty? |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
aby w IE było ok musisz zastosować JS.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa358795.aspx -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jest to jakiś trop, ale po sprawdzeniu:
- nie działa z kursorem z pliku (systemowe podmienia bez problemu) - nie działa ze skryptem użytym do przesuwania http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex11/domdrag/index.htm Myślę, że style kursora powinienem wpisać do tego właśnie skryptu jednak to przekracza moje możliwości - przedszkole ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 20:05 |