![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc problem jest taki. Przetwarzany jest aktualnie plik plik1.html w nim znajduje się link do plik2.html klikamy w link i zaraz po kliknięciu ma przetworzyć plik2.html i wywołać funkcję js w nim zawartą zdarzenie
odpada. Trzeba to wywołać w linku jakoś. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz wywołać funkcję: 1. po kliknięciu na link, 2. czy zaraz po przejściu do plik2.html, 3. czy po przejściu do plik2.html i załadowaniu całego dokumentu?
1. W linku zdarzenie onclick="", 2. plik2.html w head wywołanie funkcji (<script type="text/javascript">moja_funkcja();</script>), 3. w body onload="" (lub jakiś odpowiednik w head sprawdzający czy dokument się załadował np. window.onload, czy jquery i $(document).ready()). Napisz co chcesz osiągnąć, bo piszesz "klikamy w link i zaraz po kliknięciu ma przetworzyć plik2.html i wywołać funkcję js" i z tego co napisałeś to właśnie tak robisz. Może nie zrozumiałem co masz na myśli pisząc "przetworzyć", może chodziło o dynamiczne załadowanie plik2.html do plik1.html - czyli ajax? Jeśli możesz to doprecyzuj co chcesz osiągnąć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok jest plik index.html do niego jest ładowana treść z plików html po ajxie
jedynym wyjątkiem jest galeria aby do niej przejść jest zwykły link teraz aby wrócić do index.html z galerii i wywołać funkcję która załaduje mi ofertę no i po tym linku wracam ale do strony głównej a zamierzam do oferty (a więc wywołać index.html i kolejno funkcje submitForm('oferta') ) czyli jakieś wywołanie jak by z linka muszę zrobić :/ Ten post edytował chyzio 4.01.2009, 17:41:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie można zrobić tak że masz 2 osobne strony i po zwykłym kliknięciu na link wywołasz coś na innej stronie. Ja bym sobie dodał do strony index.html funkcje która odczytuje paramtery get z url'a ( tutaj znajdziesz taką ). Nastęnie na stronie galerii dodajesz tylko jakiś parametr do url'a a w index.html sprawdzasz czy on występuje i wywołujesz odpowiedni kod.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Więc problem jest taki. Przetwarzany jest aktualnie plik plik1.html w nim znajduje się link do plik2.html klikamy w link i zaraz po kliknięciu ma przetworzyć plik2.html i wywołać funkcję js w nim zawartą zdarzenie odpada. Trzeba to wywołać w linku jakoś. plik1.htm Kod <a href="plik2.htm#uruchom">uruchom</a> <a href="plik2.htm">nie uruchamiaj</a> plik2.htm Kod <script> function uruchom(){ alert("uruchomiono :)") } document. onload=function(){ if(this.location.indexOf("uruchom")!=-1){ uruchom() } } </script> Ja bym to widział mniej wiecej tak. Mozna to oczywiście udoskonalić. Mozesz również parametry przekazywać przez cookies, jeśli działasz w obrębie jednej domeny. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rafal Filipek, dziękuję serdecznie i pozostałym także (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) oczywiscie chodzilo o self.document.location.hash.substring(1)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:05 |