![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z komenda.
mam takie tabele Osoba -------- ID_OSOBA <PK> imie nazwisko telefon Uczen ---------- ID_UCZNIA <PK> ID_OSOBA ID_KLASY Klasa ---------- ID_KLASY <PK> nazwa Stworzylem formularz do wpisania imienia nazwiska telefonu email i klasa. Wszystko ok tylko nie potrafie zrobic by po wpisaniu formularzu w polu "klasa" np. 1c wyszukalo mi po nazwie "1c" jego ID w tabeli "Klasa" i wpisalo go do tabeli "Uczen" w ID_KLASY. np. Klasa -------- ID_klasy..........nazwa 1.....................1c Uczen --------- ID_UCZNIA..........15 ID_OSOBA...........26 ID_KLASA............1 mam takie cos ale nie wychodzi: $dodaj = mysql_query ("INSERT INTO Osoba SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', telefon='$telefon', email='$email'"); $dodaj1 = mysql_insert_id(); $dodaj2 = mysql_query ("INSERT INTO Uczen SET ID_OSOBA='$dodaj1' WHERE ID_KLASY='$klasa'"); $dodaj3 = mysql_insert_id(); Ten post edytował Wojtekss 3.01.2009, 16:53:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:22 |