![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem ze zrobieniem weryfikacji poprawnosci wypelnienia pol formularza. Mam podstawowy skrypt ktory to sprawdza lecz chcialbym go przerobic dla kilku pol oddzielnie i zeby dzialal na innej zasadzie.. Mam dwa rozne pytania w formularzu o takich samych odpowiedziach, nie wiem w jaki sposob zrobic cos takiego by w przypadku nie wybrania zadnej odp z obu pytan weryfikacja zatrzymala skrypt i pojawil sie komunikat aby podac choc jedna odp obojetnie z ktorego pyt.. jesli natomiast bedzie podana 1 odp z ktoregokolwiek pyt skypt sie wykonuje dalej i mail zostanie wyslany... Ponizej podaje przyklad pyt form i metode weryfikacji wypelnionych pol: Formularz - pytania
Weryfikacja pol - sprawdzenie czy sa wypelnione czy nie
Bardzo prosze o pomoc Z gory dziekuje za wszystkie odp |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 11 Dołączył: 2.03.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem jednego: Po co używasz echo() dla czystego skryptu JS? Nie możesz go wstawić w pliku HTML?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest moj skypt znalazlem go w sieci.. Dziala dobrze tylko chcialbym go jakos przerobic cos dopisac by wykonywal akurat takie sprawdzanie pol jak podalem w przykladzie..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 11 Dołączył: 2.03.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czyli tak naprawdę wygląda tak:
Kod <script type="text/javascript"> <!-- function validar(form1) { if (form1.jakies_pole_formularza.value.length < 2) { alert('Wypelnij to pole'); form1.jakies_pole_formularza.focus(); return (false); } Ok, zasadnicze pytanie. Chcesz to zrobić w JS, czy w PHP? |
|
|
![]()
|
|
tak zeby to dzialalo:) Powiem jeszcze ze oprocz tych pol sa tam inne ktore chce pozostawic w tej technice co podalem w przykladzie.. bo wszystko dobrze dziala...
|
|
|
![]()
|
|
Hehe, bo wiesz, tu jest JS zapisany w pliku PHP... A to jest głupota. Zaraz to sobie w JS zrobię (będzie dużo bardziej dynamiczne), ale komputery z wyłączonym JS będą się musiały obejść smakiem.
EDIT: Jeżeli możesz to daj cały plik index.html czy taj jak go masz, bo nie wiem czy nawet masz nazwę formularza dobrą ;P Ten post edytował Misiur66 3.01.2009, 15:18:36 |
|
|
![]()
|
|
Caly formularz jest bardzo dlugi i chyba na forum nie za bardzo bo podawac.. wszystko dziala w nim dobrze tylko chodzi mi o przerobienie tego kawalka skryptu weryfikacji... moze byc php moze byc taki jak jest aby robil to co chce:)
|
|
|
![]()
|
|
Hmm... napiszę ładny i zgodny z W3C JS-owy skrypt. Ale mimo wszystko chciałbym przynajmniej wiedzieć jak się nazywa formularz
![]() AAA, już wiem, wstawiłem to sobie w edytorze i w podglądzie się zorientowałem ![]() Edit: Mimo wszystko najlepiej by było zrobić dwa całkiem oddzielne formularze... Bo tak to nie ma sensu. Co do nazwy to chodzi o <form name="nazwaformularza" action="..." method="..."> Więc lepiej zrobić dwa formularza o jednym atrybucie action, przy method = Get. Wtedy wystarczy w pliku php wpisać Kod if(isset($_GET['przycisk_submit_form_1']){ echo('Pierwszy form')};
elseif(isset($_GET['przycisk_submit_form_2']){ echo('Drugi form')}; Ten post edytował Misiur66 3.01.2009, 16:03:54 |
|
|
![]()
|
|
Dokladnie tak jak napisales. Formularz nazywa sie form1. Nie wiem o co dokladnie Ci chodzi tzn o jaka nazwe...?
Tak. Ale jesli ktos wybierze np kikla odp z tych obu pytan to form jest OK i mail przechodzi... Jesli natomiast nie wybierze ani jednej odp obojetnie z ktorego pyt to error... A wiesz moze w jaki sposob zrobic taki efekt podswietlenia (obramowania np kolorem czerwonym) danego pola z form w ktorym ktos nie podal odp.. w tym moim skrypcie weryfikacji jesli wyskowy komunikat o niewypelnieniu danego pola po kliknieciu OK w komunikacie automatycznie kursor zabiera mnie do tego niewypelnionego pola a ja chcialbym jeszcze je w jakis sposob podswietlic oprocz tego zaznaczenia kursora.. Wiesz jak takie cos mozna zrobic..? Ten post edytował mateopl 3.01.2009, 16:02:45 |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście! Wejdź na http://misiur.cal.pl i zobacz rejestracje (mam tablicę php i się wyświetla na końcu.)
Co do tego kursora to niestety ![]() Hm... powinno się w JS zmienić style. Zaraz ci podam kurs z którego się uczyłem. Edit: Proszę, tutaj masz taki fragment o tym zmienianiu w JS: http://ferrante.pl/2007/03/17/praktyczne-w...-javascript-10/ Ten post edytował Misiur66 3.01.2009, 16:18:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:44 |