![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mógłby mi ktoś poodać link do jeszcze prostrzego poradnika jak zmieniać adresy przez mod_rewrite niż jest na home.pl albo na php.pl? Męczę się z tym od 4 godzin i nie kumam absolutnie nic.
Jeyne co udało mi się osiągnąć to ustalenie reguły: Kod RewriteRule serwis.html/([a-z])/$ viewer.php?mode=$1 ale przy powyższym stronie rozwala się grafika i formatowanie nie wiedzieć czemu. Chcę uzyskać efekt przepisania linku: domena/viewer.php?mode=(zmienna mode)&subpage=(zmienna subpage jeśli istnieje) na link domena/serwis(albo index albo co innego)/(zmienna mode)/(zmienna subpage jeśli istnieje) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ale przy powyższym stronie rozwala się grafika i formatowanie nie wiedzieć czemu. Wiedzieź czemu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Tutaj założyłem temat z tym związany: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry553730 Chodzi o to że wpisując do paska adresu Twoja_domena.pl/html/costam Zmieniasz domyślną ścierzkę przeglądarki, która później szuka plików określonych względnie, względem tej ścieżki a nie bezpośrednio po nazwie domeny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 2 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nom więc to jest tak:
Kod RewriteRule ^uzytkownicy/$ uzytkownicy.php to w adresie (nowy) Kod www.twojastrona.pl/uzytkownicy/ to w adresie (stary) Kod www.twojastrona.pl/uzytkownicy.php Kod RewriteRule ^forum/([0-9]+)/$ forum.php?kl=$1 to w adresie Kod www.twojastrona.pl/forum/3/ w starym adresie Kod www.twojastrona.pl/forum.php?kl=3 Rozumiesz? Piszesz Kod RewriteRule spacja, a potem Kod ^ (shift i 6) wpisujesz nazwę jaka ma być w nowym adresie no i Kod / potem dodajesz dłuższy łańcuch lub kończysz dolarem Kod $ po spacji wpisujesz prawdziwy adres wartości dla getów dajesz kolejno i synchronicznie Kod $1 Kod $2 Kod $3 i ostatnia ważna rzecz Przy nowych adresach wartości liczbowe zapisujesz jako: Kod ([0-9]+) a słowne Kod ([a-zA-Z]+) Myślę, że już rozumiesz. Jak co to pytaj! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdeczne dzięki.
Początkowo nie chciało mi działać z dwoma zmiennymi, ale nie wiem co zrobiłem, że już działa. efekt końcowy: Kod RewriteEngine on RewriteRule ^serwis\.html$ viewer.php RewriteRule ^serwis,([a-zA-Z]+)\.html$ viewer.php?mode=$1 RewriteRule ^serwis,([a-zA-Z]+),([a-zA-Z]+)\.html$ viewer.php?mode=$1&subpage=$2 Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nowym roku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował ddiieesseell 3.01.2009, 14:06:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 2 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję i wzajemnie Szczęśliwego Nowego.
Widzę, że już wszystko rozumiesz. Co do rozszerzenia to nie musi istnieć. Ja tworzę bez jego. Tak wygląda chyba nawet lepiej. Jednakże jeśli tak chcesz to bardzo proszę. Możesz nawet utworzyć swoje własne rozszerzenie np. od nazwy profilu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:34 |