![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam kolejny problem. Nie wiem jak wykonać zapytanie, które doda nowy rekord w tabeli która łączy 2 pozostałe.
Baza: Kod -- Table `xxx`.`kurs` -- ----------------------------------------------------- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `xxx`.`kurs` ( `id_kursu` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , `nazwa_kursu` VARCHAR(30) NOT NULL , PRIMARY KEY (`id_kursu`) ) ENGINE = InnoDB; -- ----------------------------------------------------- -- Table `xxx`.`poziom` -- ----------------------------------------------------- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `xxx`.`poziom` ( `id_poziomu` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , `nazwa_poziomu` CHAR(2) NOT NULL , `opis_poziomu` VARCHAR(500) NOT NULL , PRIMARY KEY (`id_poziomu`) ) ENGINE = InnoDB; -- ----------------------------------------------------- -- Table `xxx`.`poziom_kursu` -- ----------------------------------------------------- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `xxx`.`poziom_kursu` ( `id_poziom_kursu` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , `id_kursu` INT NOT NULL , `id_poziomu` INT NOT NULL , PRIMARY KEY (`id_poziom_kursu`) , INDEX `id_kursu` (`id_kursu` ASC) , INDEX `id_poziomu_poziom_kursu` (`id_poziomu` ASC) , CONSTRAINT `id_kursu` FOREIGN KEY (`id_kursu` ) REFERENCES `xxx`.`kurs` (`id_kursu` ) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION, CONSTRAINT `id_poziomu_poziom_kursu` FOREIGN KEY (`id_poziomu` ) REFERENCES `xxx`.`poziom` (`id_poziomu` ) ON DELETE NO ACTION ON UPDATE NO ACTION) ENGINE = InnoDB; html: php:
I teraz tak: dodaje nowy kurs, wpisuję nazwę kursu i wybieram jaki ma mieć poziom. W innym skrypcie pokazuje mi wykaz wszystkich rekordów z bazy. Chce użyć zapytania:
Ale wyrzuca mi "empty rows". W jaki sposób mogę wykonać zapytanie do bazy o utworzenie w tabeli poziom_kursu rekordu łączącego nazwa_kursu z wybrana nazwa_poziomu ? Proszę o pomoc. Ten post edytował ten_typ 2.01.2009, 21:23:53 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
manual sqla by sie przydał http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/insert.html
Ten post edytował sticker 3.01.2009, 00:29:06 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:31 |