![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki skrypt logowania jak poniżej, niestety cokolwiek nie wpisze w formularzu logowania przeniesie mnie na stronę zastrzeżoną tylko dla userów zalogowanych (panel.php - puki co pusta) Formularz:
Login.php
Napisalem ten skrypt bo chcę się nauczyć posługiwać sesjami, których za bardzo jeszcze nie rozumiem. Gdy $zapytanie = mysql_query.... dam pod elseif wtedy pokazuje mi sie pusty ekran. Jezeli taki topic byl to sory ale nie znalazlem. Ten post edytował MateuszScirka 2.01.2009, 15:12:14 -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... Wg mnie tutaj przypisujesz do tablicy sesyjnej wartości zmiennych z tablicy $_POST, do której przypisujesz puste zmienne $login i $hasło. Wykonywanie przypisania idzie z prawej strony, czyli u Ciebie: 1) Najpierw zmiennej $_POST['login'] przypisujesz pustą $login, 2) Do zmiennej sesyjnej przypisujesz pustą (patrz punkt 1.) wartość zmiennej $_POST['login'] -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak i teraz co nie wpisze to blad podczas logowania:
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ta linijka mówi "Jeżeli została zainicjowana zmienna login w tablicy sesji lub została zainicjowana zmienna haslo w tablicy sesji to...." Więc warunek ten jest spełniony i wywala Ci tekst o błędzie logowania. Ten post edytował Grzyw 2.01.2009, 15:25:32 -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Dałem tak ale dalej nie dziala:
|
|
|
![]()
|
|
W linijce 25. sprawdza, czy $zapytanie jest puste. No ale ta zmienna jest pusta, bo przecież definiujesz ją niżej dopiero.
Ten post edytował Grzyw 2.01.2009, 15:45:48 -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Zawsze mi sie wydawalo ze !$zmienna oznacza cos przeciwnego do $zmienna, jakas niezgodnosc, a nie pustość. No ale spróbowałem jeszcze inaczej:
Jednak co nie wpisze przejde znowu do zastrzezonej strefy a gdy mam
wywala mi blad podczas logowania zawsze. Moglby ktos zmodyfikowac kod? Ta metoda prob i bledow nie pomaga jednak. Zasob moich pomyslow sie wyczerpal -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
Powodzenia, ja wychodzę z domu:) -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Nie żebym był nie wdzięczny ale to nie działa
![]() A jak to jest zrobione np na forach, że gdy bierzesz wstecz to Cie nie wylogowuje, zeby zobaczyc panel logowania musisz sie wylogowac. -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co miałeś osiągnąć tym kodem, według mnie ten będzie poprawny :
Kod <?php session_start(); session_register('user'); ob_start(); include("baza.php"); if(!empty($_SESSION['user'])) { header("Location: panel.php"); } else if(!empty($_POST['login']) and !empty($_POST['haslo'])) { $login = trim(addslashes($_POST['login'])); // filtrujemy $haslo = trim(addslashes($_POST['haslo'])); // filtrujemy $zapytanie = "SELECT * FROM `user` WHERE login = '$login' and haslo = '$haslo';"; // jesli istnieje w bazie zwroci 1 if(mysql_query($zapytanie)) { $_SESSION['login'] = $login; $_SESSION['haslo'] = $haslo; $_SESSION['user'] = 1; header("Location: panel.php"); } } else { echo '<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css" />'; echo '<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />'; echo '<center><font size="4" face="arial">'; echo 'Błąd podczas logowania spróbuj ponownie '; echo '<a href="index.php">Wróć</a>'; } ob_end_flush(); ?> Żeby się wylogować musisz $_SESSION['user'] przypisać 0. Ten post edytował ikssde 2.01.2009, 18:58:15 |
|
|
![]()
|
|
Trochę się pomęczyłem i zrobiłem tak:
i wylogowanie
Dzieki Wam za pomoc ![]() -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
O, fajnie, że Ci się udało.
Sorry za niedokładność tego mojego kodu, pisałem go na szybko wychodząc z chałupy. Powodzenia. -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc ;] Potem podam link do wyników mojej pracy ;]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:14 |