![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Czy istnieje w php sposób lub funkcja aby podany kod był wywoływany po kliknięciu np. w przycisk "submit", tak jak jest w JS onClick.
-------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 12 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Niestety nie, ponieważ php działa po stronie servera, natomiast JavaScript - po stronie przeglądarki. Da się uzyskać taki efekt w php, pod warunkiem, że strona będzie przeładowywana
![]() Przykład ![]()
Kod <a href="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>?pokaz=1
Ten post edytował Strarus 1.01.2009, 21:08:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Niestety nie, ponieważ php działa po stronie servera, natomiast JavaScript - po stronie przeglądarki. Da się uzyskać taki efekt w php, pod warunkiem, że strona będzie przeładowywana ![]() I tu się mylisz. Takie coś można zrobić za pomocą AJAXa. Po szczegóły odsyłam autora do google (najlepiej aby skorzystał z gotowej biblioteki np. mintajax). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W moim przypadku odświeżenie dałoby taki sam efekt jaki chciałem uzyskać przy pomocy "onClick".
-------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 12 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
O, bardzo mnie zaintrygowałeś. Nigdy nie miałem styczności z kodem AJAXa, więc może czas skorzystać z jakiegoś wstępu d tego języka
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AJAX = Asynchronous JavaScript and XML.
Pierwszy lepszy link w google np. wiki. |
|
|
![]()
|
|
Ale koledze @obelix94 chodziło o możliwość zrobienia czegoś takiego w php, a więc AJAX jest po prostu alternatywą dla JavaScript, a nie poszukiwaną przez autora funkcją php
![]() edit: a swoją drgą chętnie poczytam o AJAXie ![]() Ten post edytował Strarus 2.01.2009, 11:59:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strarus napisał
Cytat Ale koledze @obelix94 chodziło o możliwość zrobienia czegoś takiego w php, a więc AJAX jest po prostu alternatywą dla JavaScript, a nie poszukiwaną przez autora funkcją php Bezedura. ![]() Lepiej jak najpierw poczytasz o ajax a później skomentujesz. To nie jest żadna alternatywa dla Javascript. Mocno uogólniając, AJAX to określenie pewnej "technologii" i używasz w nej właśnie Javascript, XML i obiekt XMLHttpRequest do wykonywania asynchronicznych zapytań np. do skryptów php - i tutaj zauważ że możesz sobie wywoływać i funkcje i obiekty i co tam chcesz w tym skrypcie. Po resztę info do wujka google. Jakbyś przeczytał choć jeden paragraf z wiki to byś się kapnął. Koledze obelix94 właśnie o to chodziło. Pozdrawiam. PS Wcześniej też pisałeś że zaintrygowało cię to i poczytasz o ajax a tego nie zrobiłeś ![]() edit: Dodałem cytat Ten post edytował ziqzaq 2.01.2009, 15:11:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:55 |