![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić takie pole input w którym jest jakiś tekst, którego nie da się zmazać. A pod tym polem są przyciski inputy zaznacz tekst co jest w tym wyższym inpucie oraz kopiuj zaznaczony tekst.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem takie coś- myślę, że to masz na myśli: [xml:1:f1d067c105]<form name="kopiowanie"> <textarea type="text" name="wpisz" disabled/>Tu jest tekst do skopiowania</textarea> <br/> <input type="button" name="do_schowka" value="kopiuj do schowka" onclick="document.kopiowanie.wpisz.select(); document.execcommand('copy');"/> </form>[/xml:1:f1d067c105] Niestety tekst musi się znajdować w textarea, input type=text nie zadziała (obiekt nie obsługuje tego polecenia). Przykład działania skryptu- tutaj. Pozdrawiam :) Bartek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra wystarczy dzieki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, były dwa błędy i jednak to nie działało:
- niestety nie może być włączone disabled (czyli wyłaczenie textarea, blokada przed pisaniem w nim); - execCommand zamiast execCommand; Czyli poprawny kod to: [xml:1:0bdb3cf0fa]<form name="kopiowanie"> <textarea name="wpisz">Tu jest tekst do skopiowania</textarea><br> <input type="button" value="kopiuj do schowka" onclick="document.kopiowanie.wpisz.select(); document.execCommand('copy');"/> </form>[/xml:1:0bdb3cf0fa] Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
Dobra leniwcy sobie sami zaznaczą i skopiują kod. Pomogłeś mi bo zapomniałem o atrybucie disabled.
|
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, były dwa błędy i jednak to nie działało:
- niestety nie może być włączone disabled (czyli wyłaczenie textarea, blokada przed pisaniem w nim); - execCommand zamiast execCommand; Czyli poprawny kod to: [xml:1:f8805ca862]<form name="kopiowanie"> <textarea name="wpisz">Tu jest tekst do skopiowania</textarea><br> <input type="button" value="kopiuj do schowka" onclick="document.kopiowanie.wpisz.select(); document.execCommand('copy');"/> </form>[/xml:1:f8805ca862] Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
ojejku widze podwojnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Pomyślałem, że w sumie to musi się dać jakoś zrobić. Znalazłem taki skrypt ale nie potrafię go "skrócić" tak by dotyczył po prostu jednego tekstu i jednego przycisku.
w head: Kod <script>
function clip_copy(p) { if (document.all && navigator.userAgent.match(/windows/i)) { copy_obj = document.kopiowanie.zawartosc[p - 1].createTextRange() copy_obj.execCommand("Copy") alert("Skopiowałeś " + p + " do schowka!"); } } </script> w body: [xml:1:7b1d16f368]<form name=kopiowanie> <input type="hidden" name="zawartosc" value="To jest napis nr. 1"> <input type="button" onClick="clip_copy(1)" value="To jest zdanie nr. 1"><br/> <input type="hidden" name="zawartosc" value="To jest napis nr. 2"> <input type=button onClick="clip_copy(2)" value="To jest zdanie nr. 2"><br/> <input type="hidden" name="zawartosc" value="To jest napis nr. 3"> <input type=button onClick="clip_copy(3)" value="To jest zdanie nr. 3"><br/> </form>[/xml:1:7b1d16f368] Przykład jest tutaj. Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te funkcje execCommand(copy, paste, cut) niestety albo "stety" sa domyslnie, w celu ochrony prywatnosci, w Mozilli wylaczone.
Mozna je wlaczyc edytujac plik konf Mozilli - ale to juz indywidualnie musialby kazdy zrobic na swoim komputerze. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:56 |