![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosę o pomoc w następującej sprawie:
Dwie domeny np. adres1.pl i adres2.pl wskazują jeden serwer wirtualny. Dodatkowo każda subdomena (dowolny_string.adres1.pl itd) od powyższych domen wskazuje na ten sam serwer. W katalogu głównym serwera umieszczam plik index.php [php:1:b12ba1219c]<?php if ($GLOBALS["HTTP_HOST"] == "www.adres1.pl") { $url = "adres1/"; } elseif ($GLOBALS["HTTP_HOST"] == "adres1.pl") { $url = "adres1/"; } elseif ($GLOBALS["HTTP_HOST"] == "www.adres2.pl") { $url = "adres2/"; } elseif ($GLOBALS["HTTP_HOST"] == "adres2.pl") { $url = "adres2/"; } else { $url = "blad.php"; } Header ("Location: $url"); ?>[/php:1:b12ba1219c] Czy ktoś ma pomysł jak napisać skrypt, żeby każdy adres z subdomeną wskazywał na katalog właściwy dla jej domeny, wtedy niepotrzemne były by warunki: [php:1:b12ba1219c]<?php if ($GLOBALS["HTTP_HOST"] == "www.adres1.pl") { $url = "adres1/"; } elseif ($GLOBALS["HTTP_HOST"] == "www.adres1.pl") { $url = "adres1/"; } ?>[/php:1:b12ba1219c] Jeżeli namieszałem i nie jasno przedstawiłem, to służę wyjaśnieniami. Z góry dziekuję za wszelką pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest sposób
[php:1:eabef09f6e]<?php $address = parse_url($_SERVER["HTTP_HOST"]); $host = str_replace(array("www.",".pl","",$address['host']); Header("Location: {$host}/"); ?>[/php:1:eabef09f6e] aha i nie mowi sie dziekuje, tylko daje sie punkta ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję mówię bo jestem miły i uprzejmy, a punkta daję z założenia.
Jeden juz masz bo sprawe uprościłeś, ale nie do końca o to mi chodziło. Owszem www z adresu ładnie znika, ale co będzie gdy wpiszę np. www.blebble.adres1.pl to wyskoczy mi strona informująca o błędzie. ? Jak zrobić aby usówać początkowy (dowolny) string z adresu aby pozostało tylko adres1.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jeżeli domena bleble.adres1.pl nie istnieje to wyswietli 404, a jezeli istnieje, to i tak otworzy sie katalog, dla ktorego przypisana jest domena
|
|
|
![]()
|
|
OK. Wyjaśnię najprościej jak się da.
www.adres1.pl bleble.adres1.pl blabal.adres1.pl dowolny_string.adres1.pl ... www.dowolny_string.adres1.pl , ... itd ma wskazywać na jeden katalog: adres1, a www.adres2.pl bleble.adres2.pl blabal.adres2.pl dowolny_string.adres2.pl ... www.dowolny_string.adres2.pl , ... itd ma wskazywać na jeden katalog: adres2 Chodzi o to żeby nie trzeba było dla każdej możliwej subdomeny wpisywac warunku tylko zrobić to raz hurtowo. |
|
|
![]()
|
|
kod
[php:1:7a0d8d8484] <?php $address = parse_url($_SERVER["HTTP_HOST"]); $host = explode(".",$host); $max = count($host)-2; $head = $host[$max]; Header("Location: {$head}/"); ?>[/php:1:7a0d8d8484] teraz to gosc moze nawet wpisac ble.ble.ble.ble.adres1.pl albo moze com ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może by tak skorzystać ze switch($HTTP_HOST) ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co zaprzęgać do tego php - nie lepiej zrobić to na poziomie konfiguracji virtualek w apache, ewentualnie przez mod_rewrite (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:17 |