|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%)
|
Taki ciekawy problem:
To wszystko gra, tylko problem w tym że mam potem często kody programu który sprawdza jaki user ma ID ($this->user->id > 0 (czyli ze jet ktos zalogowany)) i gdy get_user() nie zwróci poprawnego obiektu (a mam sytuacje że często może nie zwrócić np. przy wykasowaniu usera) potrzebuje po ELSE jakby wymusić żeby $user stał się obiektem który zawiera zmienną id = -1. Czyli chciałbym na sztywnio wpisać po prostu: $user->id = -1; tyle że tak nie można, a można jakoś? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%)
|
jest milion sposobow od konstruowania zmiennej samemu az po rzutowanie zmiennych, ale w tym wypadku bledna jest po prostu twoja filozofia dzialania. funkcja powinna zawsze zwracac obiekt, po prostu w wypadku na przyklad wykasowanego juzera zwracac obiekt pusty, na przyklad $user->isLoaded - false.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%)
|
Rzutowanie:
nie działa poprawie. edit: OK mam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Ten post edytował rafalp 28.12.2008, 21:24:38 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
Masz pattern NullObject do podobnych sytuacji. Zachowuje api Usera - ale tak na prawde nic nie robi,a tylko ulatwia korzystanie z niego.
Generalnie to tosamo co stdClass ale masz przejrzysty projekt - bo jakbym zobaczyl ze $user jest klasy stdClass to "WTF!!??!" mi sie tylko nasuwa na mysl. Ten post edytował dr_bonzo 28.12.2008, 21:33:06 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 23:12 |