![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2006 Skąd: gorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Że wolne i po śwętach to naszło mnie na naukę systemu Smarty ![]() No i już na starcie mam problem ![]() Mam pliczek o takim kodzie:
I wywala mi Cytat Warning: require_once(SMARTY_DIRSmarty.class.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in D:\Program Files\VertrigoServ\www\smarty\docs\guestbook\index.php on line 13 Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'SMARTY_DIRSmarty.class.php' (include_path='.;D:\Program Files\VertrigoServ\Smarty') in D:\Program Files\VertrigoServ\www\smarty\docs\guestbook\index.php on line 13 Zastanawiał mnie ten zapis: (...)path='.;D:\Progr.... z pliku php.ini usunąłem te znaki ( .; ) lecz to nic nie dało to przywróciłem... Co tu może być nie tak? Nadpiszę jeszcze że VertrigoServ z którego korzystam, ma zainstalowane Smarty. Pozdrawiam! P.S. Którą książkę polecacie? 1. http://helion.pl/ksiazki/smarty.htm 2. http://helion.pl/ksiazki/sphplk.htm Jak widać jestem jeszcze zielony w tematyce Smarty a z książek mi lepiej idzie niż z jakiś tutoriali na necie ![]() Ten post edytował servs 28.12.2008, 14:07:29 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może byś tak stałą SMARTY_DIR zdefiniował?
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2006 Skąd: gorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku php.ini było to jakby zdefiniowane ale wychwytywało mi jedynie ścieżkę na dysku fizycznym a nie na serwerze.
po wpisaniu wiersza
Wszystko pięknie działa. Jeżeli w takim razie zmienię w php.ini include_path na '../../../../Smarty/' to będzie to miało wpływ tylko na Smarty? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co jest w php.ini ma wpływ na całe działanie php, nie tylko smarty (smarty to jeden z wielu skryptów napisanych w php, a nie część php).
|
|
|
![]()
|
|
U mnie to wygląda tak:
Cytat include_path =".;D:\Program Files\VertrigoServ\Smarty" Czyli na to wychodzi że dotyczy to tylko smarty.... No chyba że się myle... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:51 |