![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien problem. Otóż pisze cms. I zastanawiam się jak pobierać pozycje z menu
U mnie menu wygląda menu tak: NAZWAMENU1 PODMENU1 PODMENU2 PODMENU3 NAZWAMENU2 PODMENU1 PODMENU2 PODMENU3 NAZWAMENU3 PODMENU1 PODMENU2 PODMENU3 Chciałem pobierać te pozycje z sql, ale to niepotrzebnie bedzie obciazało serwer SQL (po kazdym załadowaniu strony zapytanie...) Też w xml, lecz php nie radzi sobie dobrze z tymi plikami narazie. Chciałem zrobić to w tablicy PHP:
Lecz to nie etyczne jest :< Bo nie używa się znaków specjalnych w nazwach tablic (np /'ąźż itp) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Może wybierz opcję: pobieranie z sql + cachowanie
Wydaje sie całkiem sensowne. Menu raczej nie będziesz często modyfikował. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co Ci znaki specjalne w nazwach tablic, że tak zapytam?
Ja bym to zrobił na Twoim miejscu tak jak mówiłeś, na tablicach, a konkretniej w JSONie lub cache'ował stronke, żeby nie musiała za każdym razem pobrać dane z MySQL i kasował to cache załóżmy co 3 godz czy co ileś. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skie: Znaki specjalne -> bo np. Menu może mieć nazwe : Użytkownicy itp. Dowolna treść.
Mam pytanie o cachowanie. Używam obecnie PDO. Poczytałem teraz o OPD, która jest rozszerzeniem, co daje możliwość cachowania: Był tekst: Kod Warto też wspomnąć o możliwości ustawienia domyślnego trybu zapisu danych - PDO::ATTR_DEFAULT_FETCH_MODE (PHP 5.2+). OPD nie jest już tworzone... O co w tym chodzi? Co daje mi ATTR_DEFAULT_FETCH_MODE ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:41 |