![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem początkujący z baza MSSQL i prosił bym o pomoc, zawsze pracowałem na Linuxie i MySql. Zainstalowałem Microsoft SQL Server 2005 i WampServer w nim jest (Apache + php + MySql) czy można za pomocą Wampa dostać do MSSQL ? A jeśli nie to za pewnie za pomocą IIS ale nie wiem jak zainstalować PHP5 i jak skonfigurować aby połączyć się z bazą MSSQL. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 40 Dołączył: 14.08.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak można tylko pierw trzeba po instalacji MsSQL doinstalować rozszerzenie do php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dobrze bo chciałbym korzystać z dwóch baz z MySql i MsSql na raz.
Sciągłem "SQLServerDriverForPHP.EXE" i zainstalowałem potem w php włączyłem "php_mssql" znalazłem taki skrypt
nie bardzo wiedziałem jaki port wiec sam ustawiłem w SQL Server Configuration Manager -> Protocols from SQLEXPRESS -> TCP/IP -> Właściwości -> IP Addresses -> IP2 -> TCP Port 1010 i podczas wykonania skryptu wywala mi błąd
Ok dałem sobie rade. Trzeba było podmienić bibliotekę ntwdblib.dll w wersji 2000.80.194.0 bo ta co była to wyczytałem że jest wadliwa. i potem
i łączy się (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/yahoo.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 13:36 |