![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2007 Skąd: kraków/tarnobrzeg/baranów/suchorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję stworzyć zapytanie które będzie w stanie zapisać komentarz o jakiejś treści generowanej automatycznie przez skrypt dla wybranej kolumny z tabeli.
Analogicznie potrzebuje zapytanie które odczyta komentarz przypisany do kolumny z danej tabeli i zostanie automatycznie przetworzony przez skrypt. Czy ktoś posiada informację jak takie zapytania powinny wyglądać ? W sieci nie mogę nic znaleźć jak takie zapytania powinny wyglądać. Dla przykładu :
W tym zapytaniu tworzącym tabelę są tworzone dwa komentarze, do kolumny "id" oraz "domena". Na możliwości edycji tych komentarzy mi zależy w późniejszym działaniu skryptu. -------------------- Każdy z was jest łodzią w której Może się z potopem mierzyć Cało wyjść z burzowej chmury Musi tylko w to uwierzyć! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bawiłem się za dużo komentarzami w mysql, ale oto co znalazłem.
![]() Edycja komentarza:
Dobranie się do komentów:
Linki: mysql alter mysql show mysql describe mysql show create table Musisz trochę pokombinować, ale myślę, że powinno ci to wystarczyć do zrobienia tego co założyłeś. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2007 Skąd: kraków/tarnobrzeg/baranów/suchorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuję
![]() ![]() A czy masz pomysł jak zaktualizować tylko jeden komentarz jednej kolumny z tabeli tak aby nie trzeba było podawać nic poza nazwą tej kolumny i treścią nowego komentarza ? Tworząc skomplikowane zapytanie o pomyłkę łatwo. A przy aktualizacji parametrów kolumny zapytaniem ALTER trzeba zdefiniować wszystkie parametry kolumny :/ -------------------- Każdy z was jest łodzią w której Może się z potopem mierzyć Cało wyjść z burzowej chmury Musi tylko w to uwierzyć! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie wiem jak to zrobić prościej.
Sam wcześniej zauważyłem minus tych metod i szukałem rozwiązania. Wiem, że podawanie za każdym razem całej definicji jest niezbyt wygodne i bezpieczne. Niestety nie znalazłem nic lepszego. Manual o alter table milczy na temat samych komentarzy kolumn, trzeba podać całą definicje kolumny przy "alter table ... modify column" i "alter table ... change column" (chociaż mogłem coś przeoczyć ![]() Może ktoś bardziej zaawansowany (obeznany w mysql) ma sposób na to. Edit: Teraz sprawdziłem jeszcze raz i w sumie widzę, że bezpośrednio można modyfikować wartość domyślną kolumny, ale nie np. komentarz.
Ten post edytował ziqzaq 26.12.2008, 23:46:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 18:38 |