![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jest to mój 1 post. Dopiero zaczynam swoją przygodę z html, php, mysql..
Mam problem. Szukałem wszędzie ale nie znalazłem rozwiązania. Otóż: Mam stronę, gdzie jest logowanie do "panelu admina", i nie działa mi kodowanie utf-8 oraz iso.
Może ktoś doradzić co źle robię ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze jest to wina edytora nie wszystkie potrafia dobrze rozróznić strone kodowania utf8.
Polecam edytor KED-a za jego pomoca ustawiasz kodowanie znakow w znaczniku meta powiedzmy utf-8 i jednoczesnie ustawiasz strone kodowania na utf8 to powinno pomoc... Jesli sie myle to mnie poprawcie ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używam Crimsona, zainstalowałem notepad++ ale coś nie tak, ponieważ wyżej zamieszczony kod html, to tylko część kodu źródłowego - bo jest tam jeszcze php odpowiadające za logowanie, wyciąg z bazy danych itd. Zmieniłem kodowanie na utf-8, i pojawiły się błedy w kodowaniu php.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiego kodowania uzywasz w bazie danych ?
|
|
|
![]()
|
|
W bazie mam latin2 general ci.
Ale ja chciałbym, żeby np w formularzu pojawiły się polskie litery - użytkownik, hasło. Bo póki co mam znaki zapytania :< Ten post edytował ten_typ 26.12.2008, 12:41:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
złe kodowanie pliku... musisz poustawiać odpowiednie... np utf-8.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Opanowałem sytuację
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:25 |