![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem klasę obsługującą drzewka NS. W praktyce wszystko działa fantastycznie ale mam dylemat bo w teorii coś zawsze się może popsuć. Dla przykładu kod zamieniający ze sobą dwie sąsiednie gałęzie drzewa:
Sam kod nie jest moze aż tak ważny. Istotne jest że są tam 3 "UPDEJTY" które muszą się wykonać zawsze w całości oraz żadne inne zapytanie typu UPDATE nie może się wykonać na tej tabeli pomiędzy tymi zapytaniami. Próbowałem kilku sposobów ale chciałbym się poradzić kogoś z większym doświadczeniem bo nigdy wcześniej nie korzystałem z lock tables ani transakcji. W jaki sposób powinienem je w tym wypadku zastosować ? Moze dla nested sets tree są jakieś utarte szlaki? |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Blokujesz tabele na początku edycji tabeli i odblokowujesz po.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co jesli po 1 zapytaniu w calej polsce braknie pradu:)? 2 kolejne sie nie wykonają.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
To będziesz miał większe zmartwienia niż zła obsługa nested sets (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
@Cysiaczek (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) Ale tak na poważnie, to kluczowa sprawa. Czy seria takich zapytań moze prowadzić do rozpadniecia sie struktury?
Link do strony testowej: http://www.edico.nazwa.pl/3.5/tree.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ACID to ACID, transakcje sa na prawde atomiczne, zapis calej transakcji to jedna podstawowa operacja dyskowa (potwierdzajaca ze wszystkie juz wpisane rekordy ma traktowac jako aktualne, itp.) + dodatkowo datacentery maja awaryjne zrodla zasilania.
|
|
|
![]()
|
|
Ok ale jak w raktyce powinienem to zrobic? Wystarczy ze ustawię typ tabeli na INNODB i przed procedurą wstawię begin a na końcu COMMIT? Czy powinienem stosować jakieś specjalne tagi np SELECT FOR UPDATE ?
Edit: Coś mi się widzi że tu nikt nie korzysta z modelu "Nested Sets" bo wątek umarł. Zauważyłem że jest to duży problem dla PHP+mySQL. Testy wydajnościowe doprowadziły do zawieszenia bazy mySQL. (Na serwerach nazwa.pl wykorzystanie maksymalnego przydziału czasu procesora). Wniosek nasuwa mi się tylko taki że nie warto używać modelu NS. Leprzy zwykły "Adjacency List". Ten post edytował Black-Berry 30.12.2008, 16:41:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:46 |