![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem. Podczas edycji/dodawania artykułu za pomocą checkboxa mogę zaznaczyć odpowiednie dla niego tagi. Nie wiem jak przechowywać te dane w bazie, żeby później móc pobrać rekordy o określonym tagu. Co sądzicie o zapisywaniu tagów dla artykułu w postaci ciągu i podczas pobierania użycia LIKE w zapytaniu w celu wybrania tych co posiadają taki tag? Jest lepsze rozwiązanie. Z założenia tagi mają być 3/4. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z założenia tagi mają być 3/4. nie bardzo rozumiem może może 3-4 ? Zrób nową kolumne w której bedzięsz zapisywać tagi artykułu utwórz na niej index i do wyszukiwania indexowanych kolumn bardzo dobrze nadaję sie funkcja mysql match() Ten post edytował ultra_18 25.12.2008, 11:35:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 22 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1-tabela z id tagu i nazwą tagu
2-tabela z artykułami i polem tagi, gdzie wartością tagów są id tagów z kolumny tagów, oddzielone przecinkami... potem rozbijasz wartość $row['tagi'] Plusy rozwiązania: + nie trzeba się kłopotać gdy zmienisz nazwę tagu + szybkość działania + nie zaśmiecasz bazy... bo jak inaczej powiązać ze sobą dwa rodzaje wartości które w kazdej chwili mogą się zmienić a ich ilość zmniejszyć lub powiększyć? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo rozumiem może może 3-4 ? Zrób nową kolumne w której bedzięsz zapisywać tagi artykułu utwórz na niej index i do wyszukiwania indexowanych kolumn bardzo dobrze nadaję sie funkcja mysql match() Tylko, że FullText ma problemy z szukaniem samych liczb, a chce aby wartość w kolumnie wyglądała tak 3,5,8,12. Ten post edytował Joachim Peters 2.01.2009, 13:46:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:57 |