![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pytanie może wydawać się głupie, zwłaszcza jeśli pochodzi od kogoś zajmującego się tematem od jakiegoś czasu, ale kto pyta, nie błądzi. Mam proste menu: i CSS:
Czyli ni mniej, ni więcej, tylko menu w układzie poziomym. Moje pytanie brzmi: co muszę zrobić, żeby menu nie rozszerzało się po najechaniu kursorem na jakiś element? Chodzi o to, że jeśli link zostanie pogrubiony, to zmienia swoją szerokość 'rozpychając' na boki swojego rodzica, a ten sąsiednie elementy. Od razu powiem, że nie mogę nadać elementom stałej/min/max szerokości, bo nie wiem co w nich będzie (różne języki menu definiowane z panelu admina). Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi ![]() Ten post edytował sowiq 22.12.2008, 12:32:33 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja bym próbował nadawać paddingi i/lub magriny...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok, ale paddingi i marginy zostają takie same po najechaniu kursorem. Zmienia się tylko szerokość czcionki i 'rozpycha' element na szerokości. Trzeba by zmniejszyć paddingi poziome po najechaniu, ale o ile, skoro treść linków może mieć różną długość (czyli różne 'wydłużenia')?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ustaw jednakowy padding dla elementu bez hovera i z hoverem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie, to nie pomaga. Tak jak pisałem wyżej. Problem jest w innym miejscu. Zobacz to na poniższym przykładzie:
W przypływie desperacji miałem już zamiar ustawić coś w stylu 'lewego tła', tzn zrobić przezroczystą czcionkę /czcionkę w kolorze tła, wyboldowaną, która ustawi szerokość elementu, a nad nią (odpowiednia wartość position) prawdziwy link. Ale to średnio elegancki sposób... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakimś tam rozwiązaniem jest dodanie w JS do zdarzenia mouseover funkcji, która ustawi elementowi szerokość równą offsetWidth - padding i do zdarzenia mouseout funkcje, która poprostu wywali właściwość width.
Użycie tutaj JS nie stworzy żadnych problemów - w przypadku jego braku co najwyżej "poskacze". W samym CSS raczej ciężko będzie to uzyskać nie mając możliwości ustawienia stałej szerokości elementu - może jakaś zabawa z wywalaniem tekstu poza documentFlow przy :hover, ale to IMHO przerost formy nad treścią ![]() |
|
|
![]()
|
|
@Crozin,
masz rację, JS to chyba najlepszy sposób. Właśnie miałem wrzucić tutaj rozwiązanie, ale byłeś szybszy ![]() Ja to robię trochę inaczej. Za pomocą JS przechodzę przez wszystkie elementy menu, ustawiam im font-weight na bold, zapamiętuję offsetWidth, czcionkę zmieniam na normal, a jako width ustawiam zapamiętaną wartość. Dzięki temu tylko raz wykonuję JS, bez zbędnych obliczeń. Dzięki za pomoc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:50 |