![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
chce odczytac z pliku dana wybrana linie ktora zaczyna sie od jakiegos tam stringu, powiedzmy ze mam zapisywane w liniach imiona i nazwiska i chce w tym pliku odnalesc imie Julia i odczytac jej naziwsko, mam nadzieje wiadomo o co mi chodzi, chce poprostu ustawic kursor tym miejscu i czytac cala linie do 'entera' ... z gory dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak gdybym znal funkcje fgets prawdopodonie bym nie pytal stad moje pytanie pomocnicze
![]() jak fgets pozwali mi namierzyc linie w ktorej jest szukany przeze mnie string ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Iteruj po kolei wszystkie linie. Zrób sobie licznik i jeśli tekst w danym ciągu znaleziony -> nr linii = licznik.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 30.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Iteruj po kolei wszystkie linie. Zrób sobie licznik i jeśli tekst w danym ciągu znaleziony -> nr linii = licznik. Na pewno nr lini = licznik, a nie przypadkiem numerowanie tablicy zaczyna sie od 0?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Na pewno nr lini = licznik, a nie przypadkiem numerowanie tablicy zaczyna sie od 0?
Poza tym, w przypadku Twojego kodu, dodatkowy licznik jest bez sensu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2003 Skąd: TG Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podepnę się pod ten post, ponieważ mam pytanie z tego tematu.
Jak zmienić poniższy kod, tak by wyciągał drugą, a nie pierwszą (zerową) linę w pliku, a najlepiej jak za jednym zamachem wyciągać dwie lub trzy linie (chodzi o najnowsze komentarze, bo pokazuje aktualnie tylko jeden, a chciałabym 2 lub 3). Z góry bardzo dziękuję za pomoc ![]()
-------------------- czasami śmiech bywa najgorszą reakcją....
|
|
|
![]()
|
|
olciu nie mam niestety dla Ciebie zadnej wskazowki,
tylko wyjasnie jak sobie poradzilem z problemem... poexplodowalem calosc (1 wpis 1 miejsce w tablicy) i zrobilem warunek ze jezeli $string=$wpis[0].$wpis[1].$wpis[2] ... == $string2 gdzie $string2 to byl szukany przeze mnie wyraz (byl on na samym poczatku stirngu wiec to bylo to co pozwolilo mi wprowadzic taki tok rozumowania) jezeli sie zgadzalo to wyswietlalem w petli $wpis[$i] (nie mam kodu przed soba a ost duze pisalem - http://www.rytroman.cba.pl/kalllllllllllll...lllll/index.php - warunkiem zerwania petli np moglo by byc $wpis[$i] == " ") w kazdym razie moj problem rozwiazany bez uzycia zadnych fgetsow itd ;] i to kocham w PHPie ![]() ![]() wszytskim dziekuje za odezwe w tym temacie... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:53 |