![]() |
![]() |
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam taki oto kod, który pozwala na zmianę wielkości czcionki w divie #newsTresc1 klikając na linki #makeSmaller1 i #makeBigger1.
Działa, chociaż na pewno mógłbym go jakoś skrócić, zamiast dwóch funkcji stworzyć jedną (tu też proszę o jakieś wskazówki). Głównie jednak chodzi mi o to, że takich newsów na stronie mam powiedzmy 10 i dla każdego chciałbym mieć tą opcję. Linki i divy tworzą się z numerkami, bo są wyświetlane z pomocą pętli. Chciałbym, żeby numer z #makeSmaller(oraz analogicznie #makeBigger) był przekazywany do środka funkcji, żeby odpowiedni div obsługiwał. Kod $(document).ready( function() { $("#makeSmaller1").click( function() { var font = $("#newsTresc1").css("font-size"); var line = $("#newsTresc1").css("line-height"); var fontSize = parseFloat(font, 10); var lineHeight = parseFloat(line, 10); fontSize -= 2; lineHeight -= 3; $("#newsTresc1").css("font-size", fontSize + "px"); $("#newsTresc1").css("line-height", lineHeight + "px"); return false; } ); } ); $(document).ready( function() { $("#makeBigger1").click( function() { var font = $("#newsTresc1").css("font-size"); var line = $("#newsTresc1").css("line-height"); var fontSize = parseFloat(font, 10); var lineHeight = parseFloat(line, 10); fontSize += 2; lineHeight += 3; $("#newsTresc1").css("font-size", fontSize + "px"); $("#newsTresc1").css("line-height", lineHeight + "px"); return false; } ); } ); Dopiero zaczynam zabawę z jQuery, proszę o jakąś pomoc, z góry dzięki Ten post edytował Wieviór 21.12.2008, 20:28:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 17:25 |