![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Na początku chciałbym poprosić szanownych forumowiczów o odrobinę wyrozumiałości, jeżeli przeoczyłem wątek odnoszący się do podobnego problemu. Mój problem wygląda następująco: Posiadam klasę "Controller", która inicjowana jest w pliku index.php i posiada dodatkowo parametr $array: $cos = new Controller($array), który ładowany jest z pliku _config.php. W klasie "Controller" posiadam funkcję, która wywołuje i inicjuje inne klasy (np. "Database"). Klasa "Controller" wyglada mniej wiecej tak: CODE <? class Controller { public $_sys = array(); public $_c = array(); public function __construct($array) { $this->_sys = $array; $this->LadujKlase('Database'); } public function LadujKlase($klasa) { require_once($this->_sys['rootdir'].'klasy/'.$klasa.'.php'); $this->_c[$klasa] = new $klasa(); } } ?> Klasa database wyglada nastepujaco: CODE <? class Database extends Controller { public function hello() { print_r($this->_sys); } } ?> Co zrobić, aby po wywołaniu funkcji hello() pojawiły się dane ze zmiennej publicznej _sys z klasy Controller? Pozdrawiam i z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi. Ten post edytował blacktea 20.12.2008, 13:04:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Na początku chciałbym poprosić szanownych forumowiczów o odrobinę wyrozumiałości, jeżeli przeoczyłem wątek odnoszący się do podobnego problemu. bbCode też? Cytat Co zrobić, aby po wywołaniu funkcji hello() pojawiły się dane ze zmiennej publicznej _sys z klasy Controller? Masz ewidentne błędy w kodzie. Poczytaj, jak się deklaruje funkcje, to wtedy porozmawiamy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To taki pseudokod pisany na szybko, dla jasnosci sytuacji, przepraszam za bledy bbcode (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat To taki pseudokod pisany na szybko Pseudokod? Napisz poprawny kod i wtedy testuj, a nie oczekuj na gotowce. Cytat przepraszam za bledy bbcode Wciąż nie poprawiłeś. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak czy siak, juz sam zamysl tej konstrukcji jest o kant 4 liter rozbic i nie ma prawa zadzialac tak jak chcesz. nie wiem, czy probujes zpolaczyc wzorzec Factory z dziedziczeniem, ale to sa dwie zupelnie odrebne rzeczy. lepiej na serio poczytaj o tym jak sie nie tylko funkcje ale i cala inne skladnie PHP uzywa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:15 |