![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z wycięciem stringa. Chodiz o to ze mam np jakiś ciąg znaków np: "jakiś ciąg znaków ul. dalszy ciąg znaków" zdarzaja się także ciągi że w ciągu zamiast ul. al.. i chodzi o wycięcie wszsytkiego do znaków "ul." lub "al." włącznie ze spacją po tym ciągu. Robiłęm to tak jednka nie działam to zgodnie z oczekiwaniami:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak słyszał i robił próby jednak nie moge sobie poradzić z wyrażeniami regularnymi. Czytałem o wyrażeniach jednak jest to dla mnie czarna magia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tak słyszał i robił próby jednak nie moge sobie poradzić z wyrażeniami regularnymi. Nie widać. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Jedne z prób były takie
|
|
|
![]()
|
|
No ok, to masz. Ale nawiasy kwadratowe i kropka, to znaki specjalne, które musisz poprzedzić backslashem, jeśli chcesz szukać na ich podstawie.
Poza tym, nie masz wstawionego wzorca, który opisuje zakres poszukiwanych danych. Przejrzyj sobie przykłady w manualu i poczytaj trochę, bo o wyrażeniach regularnych napisano już wiele. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:17 |