![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce skasowac plik w takiej formie:
Kod $nazwaa22=ania.gif system("del C:\wamp\www\pocwiczmy-raz\fotki\'$nazwaa22'"); Nie wiem czy dobrze wywołałem lokalizacje do skasowania pliku. To musi zostać $nazwaa22=ania.gif bo to kawałek wiekrzego skryptu bo tylko ze skasowaniem pliku z dysku mam problem. Z góry dziekuje za pomoc lub próbe pomocy. Taki przykład znalazłem ale mówiłem mam problem jak dodac lokalizacje bo mimo że błedu nie pokazuje to nie działa Kod system("del nazwapliku.roz")
-------------------- www.Pocwiczmy-razem.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dlaczego nie zastosujesz po prostu unlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego nie zastosujesz po prostu unlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? Ponieważ nie dziala na wszystkich przeglądarkach tego doczytałem na Vademecum profesionalisty. -------------------- www.Pocwiczmy-razem.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ponieważ nie dziala na wszystkich przeglądarkach tego doczytałem na Vademecum profesionalisty. Stary. Większej Herezji to ja w życiu nie słyszałem. Jak to może zależeć od przeglądarki skoro to wykonuje serwer? Vademecum profesjonalisyt? Doczytaj dokladnie albo nie rób z nas debili. Użyj unlink. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tzn jak dopasowac unlink do mojego skryptu?
-------------------- www.Pocwiczmy-razem.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Po 1 zle zapisales strnga w zmiennej
Kod $zmienna='string'; Po drugie używasz tak jak się uzywa funkcji http://php.net/unlink Po 3. Jezeli nie wiesz czemu ci sie nie usuwa to sprawdz aktualna sciezka Kod echo getcwd();
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pliki mogą być usuwane za pomocą funkcji unlink() (nalezy zauwazyc, ze funkcja ta nie nazywa sie delete()- taka bowiem nie istnieje) Stosuje sie ja w nastepujacy sposob
unlink($nazwapliku); Jest to jedna z funkcji ktora nie dziala na starszych wersjach windows. Fragment z vademecum. Nie pisz debil a raczej mozesz napisac zmien ksiazke jesli jest to nie prawda. -------------------- www.Pocwiczmy-razem.net
|
|
|
![]()
|
|
Omg... Nie skomentuje naprawde...
Na starszych wersjach windows tzn na SERWERACH postawionych na STARSZYM WINDOWSIE. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod nazwa22='ania.gif'; $kontekst='C:\wamp\www\pocwiczmy-raz\fotki\'; bool unlink ( string $nazwaa22 [, resource $kontekst ] ) nie dziala. gdzie blad? -------------------- www.Pocwiczmy-razem.net
|
|
|
![]()
|
|
Zajrzyj w kurs php. Na takie rzeczy typu "jak uzywac funkcji" nie bedziemy odpowiadac.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
bool typ wartości zwracanych przez funkcje string to ciag znaków do wpisania. rusz makówką -------------------- |
|
|
![]()
|
|
C:\wamp\www\pocwiczmy-raz\fotki\
a jak scieszke dodac? -------------------- www.Pocwiczmy-razem.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Musisz dawać podwójny backslash zamiast pojedynczego.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Musisz dawać podwójny backslash zamiast pojedynczego. unlink('C:\wamp\www\pocwiczmy-raz\fotki\\'.$nazwaa22.''); tak? -------------------- www.Pocwiczmy-razem.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a powiedz mi czemu używasz scieżek bezwzględnych? nie możesz odrazu wpisać:
../ - to jest katalog wyżej... i tyle. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat tak? Nie. W całej ścieżce, a nie tylko jeden. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
[quote name='piotrooo89' date='18.12.2008, 23:18:50 ' post='549210']
a powiedz mi czemu używasz scieżek bezwzględnych? nie możesz odrazu wpisać: [php] [quote name='erix' post='549211' date='18.12.2008, 23:21:14 ']Nie. W całej ścieżce, a nie tylko jeden.[/quote] unlink('C:\\wamp\\www\\pocwiczmy-raz\\fotki\\'.$nazwaa22.''); nie dziala Parse error: parse error, unexpected T_STRING in C:\wamp\www\pocwiczmy-raz\usun_zdjecie.php on line 129 -------------------- www.Pocwiczmy-razem.net
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Parse error oznacza zamknij wątek
![]() PHP posiada pewną bardzo balanlną składnię. Podstawy: 1. Każdy nawias rozpoczynający ma swój odpowiednik kończący. 2. Każda instrukcja kończy się średnikiem; 3. Każdy apostrof/cudzysłów definiujący string ma odpowiednik zamykający. To forum nie służy do poprawiania błędów oczywistych, które każdy edytor podkreśli. Zapraszam do przeczytania jakiegoś kursu PHP. Czytałeś? Za mało uważnie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 06:15 |