![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%)
|
Witajcie. Napisałem czat, ale niestety pierwsze jego załadowanie trwa dokładnie tyle co ile pobiera nowe dane z bazy danych... Jest to długo, bo co 5 s. Chciałbym, żeby co tyle czasu pobierał te dane, ale żeby czat wyświetlał się odrazu. Kod Ajax:
Nie wiem czy dobre tagi, ale nie ma tagu dla js. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
A ile waży treść generowana przez pobierz.php za pierwszym , kolejnym razem?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Napisz sobie osobną funkcję, która będzie robiła:
Następnie wykonaj tą funkcję raz (zwykłe wywołanie), a później ustaw tą funkcję na okresowe wykonywanie (setInterval). Będzie działać. @wookieb: Problem w tym, że samo dodanie funkcji do setInterval nie odpala jej automatycznie tylko odczekiwane jest X sekund przed pierwszym uruchomieniem. Ten post edytował phpion 17.12.2008, 16:34:50 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
no normalne masz interval więc w pierwszy załadowaniu strony nie rób tego możesz w body onload wywolać ładowanie czata a poźniej dopiero co 5 sekund
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 9 Dołączył: 21.05.2008 Skąd: Łomianki Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam w onlad dodane ładowanie czata, ale niestety ładuje się tyle ile się ładuje czyli 5 s. Zobacze to co pisze phpion, ale wątpie, żeby mi się udało bo JS'a wogóle nie znam...
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat ale wątpie, żeby mi się udało bo JS'a wogóle nie znam... bez przesady...Kod .....
window.setInterval(function(){ $("#chat").load("pobierz.php"); },5000); // i jeszcze na koniec wywolanie z palucha $("#chat").load("pobierz.php"); |
|
|
|
|
|
|
|
Ale przecież to co napisałeś @nospor mam w swoim kodzie... Nie zabardzo wiem po co mi to.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
o rety.... w swoim kodzie masz intervala. a w moim kodzie dodalem jeszcze reczne wywolanie pobranie chata. Naprawde nie widzisz tej dodatkowej linijki z komentarzem?
A jak nie kumasz jak to dziala to poprostu to uruchom i sprawdz jak to dziala |
|
|
|
|
|
|
|
o kurcze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Myślałem, że ta linijka co ją dodałeś ma być dodana w body onload, a ja ją mam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ale dodałem tak jak piszesz i działa dobrze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Przepraszam za zamieszanie!
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 17:39 |