![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ten problem już nie jest tak banalny jak wcześniej. Posiadam funkcję wyswietl_wszystko();. posiada ona tylko jedną zmienną $ilosc. Oto tresc tej funkcji:
Powyższy kod wyświetli tabelkę 3x3. W tym przpadku podałem zmienną $ilosc, bo akurat nie to jest najważniejsze. Chodzi mi o funkcję dynamicznego tworzenia stron, gdy $ilosc > 20. Czysto teoretycznie: jak jest powyżej 20, tworz nowa strone powtorz, jak znowu jest powyzej 20, to znowu utworz strone i powtórz i tak wkółko aż $plik <= $ilosc. Problem polega na utworzeniu tego typu stron, tak żeby z każdej można było przejść do innej. Może tłumaczę zawile... ale myślę że wszyscy zrozumieli o jaki efekt chodzi. -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj i poszukaj o pagination:)
Nospor miał taką klase. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wykazując swe chęci, znalazłem dwa artykuły na ten temat. Teraz tylko się przyjrzeć tamtemu kodowi i napisać coś podobnego. Jakby komuś leniwemu pomogło to tu i tu
Dziękuje. Jak ktoś ma jescze coś do dodania to czekam na prop. -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ten sposób:
Kod <?php //wszystkie cytaty $ilosc = 3; $plik = 20*($strona-1); echo '<table border="1">'; while($plik <= $ilosc || $plik<20*($strona)){ $cytat = file_get_contents($plik.'.txt'); $cytat_sformatowany = explode(';', $cytat); echo '<tr><td>'.$cytat_sformatowany[0].'</td><td>'.$cytat_sformatowany[1].'</td><td>'.$cytat_sformatowany[2].'</td></tr>'; $plik++; } echo '</table>'; ?> Strony:<?for($i=1;!<=$ilosc/20;$i++){echo("link do strony $i ")}?> i uruchamiając z parametrem: strona=1 Przeanalizuj zmiany w kodzie Ten post edytował timon27 15.12.2008, 23:03:40 |
|
|
![]()
|
|
Również dziękuje. Potestuje obydwie możliwości.
EDIT: Przeglądjac nasuneło mi się. !<=$ilosc/20. O co tu chodzi? EDIT: Sprawdzałeś ten kodzik? Działał tobie? Ten post edytował obelix94 15.12.2008, 23:28:44 -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również dziękuje. Potestuje obydwie możliwości. EDIT: Przeglądjac nasuneło mi się. !<=$ilosc/20. O co tu chodzi? EDIT: Sprawdzałeś ten kodzik? Działał tobie? Zwykła literówka, nic magicznego. Prawdopodobnie kod miał być taki:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwykła literówka, nic magicznego. Prawdopodobnie kod miał być taki: Dzięki - faktycznie literówka. Generalnie to chcesz podziału na strony. Stron więc będzie $ilosc/20 (a właściwie cecha z tego, ale i tak działa). A na stronie nr "n" mają być wiersze od 20*n do 20*n +20 stąd linijki: Kod $plik = 20*($strona-1);
while($plik <= $ilosc || $plik<20*($strona)){ |
|
|
![]()
|
|
W końcu wpadłem na pomysł, ze zwykłym while, explode i $_GET, oraz kilka obliczeń, dużo zmiennych, kilka stałych i może wyjdzie.
Powyżej prototyp. Jak jest jakiś chętny kto ma chwilkę, to poprosze o sprawdzenie. Ten post edytował obelix94 16.12.2008, 22:33:52 -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:38 |