![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zaczalem uczyc sie frameworka CI. Zadaniem jakie sobie postawielm jest blog (postepuje wedlug tutoriala z neta, ale troche po swojemu). Blog wyglada mniej wiecej tak. Jest menu skladajace sie z linkow do wpisow. Klikajac na jeden z tych odnosnikow pod spodem pojawi sie tresc tego wpisu, formularz z mozliwoscia komentowania go i lista wpisanych juz wczesniej komentarzy. Problem jest w tym, ze nie wiem jak mam to zrobic! - Czy umiescic wszystkie instrukcje (wypisywanie tresci wpisu i obsluge komentarzy) w kontrolerze Blog? - Czy mam stworzyc kontroler Comments, ktory bedzie odpowiadal za pobieranie i zapisywanie komentarzy? Jezeli tak to kontroler Comments bedzie musial wyswietlac menu i tresc wpisu (bo inaczej nie umiem sobie tego wyobrazic) ale wtedy to bedzie powielanie kodu (z kontrolera Blog). Jak wy to widzicie? Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Prawie trafiłeś z działem
![]() Przenosze z OOP na Frameworki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja bym to widział w ten sposób:
Tworzenie kontrolera Comment jest moim zdaniem zbędne. Dodajesz komentarz do wpisu na blogu, a nie wpis jako zupełnie oddzielna jednostka, więc akcję dodającą komentarz umieściłbym w kontrolerze Blog. Swoją drogą: skoro zaczynasz naukę to może lepiej olej CI o przejdź na coś porządniejszego. Mam tu na myśli Kohana. Filozofia bardzo zbliżona do CI jednak K jest zdecydowanie lepiej napisana niż CI. Ten post edytował phpion 15.12.2008, 08:12:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kontroler komentarz też się przyda.
oprócz dodawania będą jeszcze akcje usuń, edytuj, zablokuj. pod wpisem bloga wyświetlaj widok z modułu komentarz. formularz dodawania niech prowadzi do akcji komentarz/zapisz - tam po zapisaniu przekierowanie do poprzedniej akcji. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AxZx - ale zeby przekierowac do poprzedniej akcji to chyba musze wywolac kontroler Blog z jakas metoda za pomoca kontrolera Comments a czytalem ze nie da sie tego zrobic i w ogole kontrolery nie powinny sie miedzy soba komunikowac. Prawda to?
phpion - wczesniej probowalem z Kohana ale nie potrafielm znalezc do niej jakis tutkow i przykladow a dla poczatkujacego jest to bardzo wazne ![]() Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
żeby przekierować do poprzedniej akcji stosujesz odpowiedni kod
![]() $_SERVER['http_referrer'] czy jakoś tak. możliwe, że to jest nadpisane w CI, poszukaj. i wtedy normalnie w akcji zapisz kontroler komentarz zapisujesz i przekierowujesz do komentarza. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 16:19 |